O Lab: verhalen in de buurt

Kerk Overbeke

‘Kleine dingen kunnen een groot verschil maken’ is het leidmotief van O Lab, het grassroots erfgoedtraject in de buurt waar ik woon. O Lab vertrekt niet van een vooropgesteld thema of eindproduct. Wat ons bindt zijn een locatie, een gemeenschap en het verzamelen van verhalen. In het filmpje hieronder maakt u kennis met enkele vrijwilligers achter O Lab.

We zitten nu volop in een fase waarbij de vrijwilligers los van elkaar een project uitdenken dat ze samen met andere vrijwilligers en verenigingen in de buurt willen ontwikkelen. Daarbij gaat het vooral over het zoeken naar interessante luisteromgevingen en het bereiken van de not so usual suspects.

De projecten hebben elk hun eigen dynamiek en finaliteit, maar uiteindelijk vloeien de verhalen die ze capteren door naar O Lab, dat ze op zijn beurt zal delen via socialemediakanalen of laat gebruiken voor nieuwe initiatieven.

Een overzicht van de projecten:

  • Een ‘netwerk van verhalen’, dat verhalen die mensen en families doorheen de tijd aan elkaar bindt, zichtbaar wil maken. Het is de bedoeling om deze verhalen op een kaart uit te zetten en ze te koppelen aan huizen.
  • Een van de vrijwilligers heeft een Volkswagenbusje dat zal ingezet worden op evenementen en waarin twee mensen een zinvol gesprek kunnen hebben. We spiegelen ons hiervoor een beetje aan het geweldige werk dat StoryCorps al heeft verricht.
  • Samen met enkele handige Harry's (m/v/x) uit de buurt zullen enkele mensen de kerk van Overbeke (foto) omtoveren tot een gemeenschapscentrum. In een installatie zullen alledaagse objecten van mensen uit de buurt elk hun eigen verhaal vertellen. Hierdoor krijgen deze gebruiksvoorwerpen een andere, meer sacrale, laag. De mosterd voor dit project halen we bij de installatie Everyday Relics, die in 2014 stond opgesteld in het Museum of Science and Industry in Manchester.

Maar onbekend is onbemind. Daarom organiseren we in het voorjaar een 'O Lab verhalen-speeddate'. Op dit evenement, waarop iedereen een verhaal kan komen vertellen over zichzelf of de buurt aan iemand anders, zullen verhalenvertellers aan de slag gaan met verhalen uit de buurt. Wie een object heeft met een verhaal mag dat ook altijd meebrengen.

Bart De Nil