Op 12 september 2024 organiseert Scivil opnieuw een Inspiratie- en Netwerkdag Burgerwetenschap, dit keer bij Lamot in Mechelen.
Tijdens deze cursus gaat u in twee workshops aan de slag met oral history.
MAPS, de onderzoeksgroep periodieke studies van de UGent, organiseert een seminarie van een halve dag over digitalisering en digitaal onderzoek.
In oktober 2024 bundelen de ICOM Internationale Comités CAMOC (Stadsmusea) en COMCOL (Verzamelen) opnieuw hun krachten om het verzamelen en (re)presenteren in en met de stad opnieuw te bekijken.
Dit boek gaat op zoek naar baanbrekende vakmensen in Vlaanderen. Hun persoonlijkheden, loopbanen en levensparcours. Wie zijn ze, wat doen ze, en wat drijft hen: waarom doen ze wat ze doen? Welke verhalen en ervaringen tekenen hun levenswandel? Waar komen de passie en het meesterschap vandaan? Waar...
Dit praktijkonderzoek doet gerichte beleidsaanbevelingen om impulsen te geven aan het competentiebeleid en de valorisatie van ervaring (werk en economie), opleidingen en begeleiding van individuele talenten (onderwijs), het borgen van kennis en vaardigheden van immaterieel cultureel erfgoed (cultuur...
De koffietafel: het is een traditie die onlosmakelijk verbonden is met begrafenissen en het proces van afscheid nemen. Vandaag de dag zijn er veel verschillende invullingen van het verschijnsel. Zowel de klassieke koffietafel als de vele varianten worden in dit boek sprekend in beeld gebracht door...
De thema’s van allerhande erfgoedprojecten en -publicaties, het aanbod van lokale volkskundige musea en het werk van heem- en familiekundigen bewijzen het telkens weer: erfgoedwerkers hebben in hun omgang met het verleden een stevige belangstelling voor de gewone mensen en hun doen en laten. In het...
“ Le superflu, chose très nécessaire ”, schreef Voltaire in 1736 in zijn gedicht Le Mondain. Luxe is echter veel meer dan ‘gematerialiseerde overbodigheid’. Deze publicatie focust op verschillende vormen van opzichtige materiële cultuur in de Lage Landen van 1500 tot vandaag. Eerder dan voor de hand...
Naar aanleiding van de Week van de Smaak 2009 stelde FARO deze publicatie voor over culinair erfgoed uit het Ottomaanse Rijk. Het boek belicht de speerpunten van een rijke culinaire traditie, van een heterogene samenleving en een machtig (doch naar de nieuwste tijd toe kwijnend) rijk op het...