Sprekende herinneringen: lerend netwerk over geheugen en mondelinge geschiedenis

Opgelet! Deze vorming werd geannuleerd.

Mondelinge geschiedenis verzamelt getuigenissen over het verleden. Vertellers graven hiervoor in hun herinneringen, en daarbij kunnen er allerlei vertekeningen optreden. Kennis over de werking van het geheugen is dus geen overbodige luxe voor onderzoekers en erfgoedwerkers. Op basis van meer inzichten over hoe herinneringen worden opgeslagen, doorverteld en opgeroepen kunnen we betere vragen stellen, scherpere analyses uitvoeren en verstandiger keuzes maken over het delen van materiaal.

Tijdens deze bijeenkomst buigen we ons dan ook over de volgende vragen:

  • Hoe werkt het autobiografisch geheugen? 
  • Hoe kan het dat verschillende mensen zich andere zaken herinneren? 
  • Hoe worden mensen ‘besmet’ met herinneringen? 
  • Hoe verhouden collectief, familiaal en individueel geheugen zich met elkaar?

Het doel is om samen concrete aanbevelingen te formuleren die onze praktijk als onderzoeker en erfgoedwerker kunnen versterken: hoe gaan we beter om met deze sprekende herinneringen?

Voor wie?

Erfgoedwerkers en onderzoekers die mondelinge geschiedenis als methodiek inzetten, en die samen willen onderzoeken hoe ze hun praktijk kunnen versterken. Aan de hand van voorbeelden en concrete vragen ontwikkelen de deelnemers samen een reeks 'geheugenvriendelijke' aanbevelingen voor het stellen van vragen en het verwerken van de interviews.

Programma

10.00 uur: Welkom, toelichting lerend netwerk en insteek van de dag

10.15 uur: Hoe werkt het geheugen? | Alain Van Hiel, psycholoog Ugent

11.00 uur: Wat betekent dit geheugen voor historisch onderzoek? Vakgroep geschiedenis UGent doet een voorzet.

11.45 uur: Koffiepauze

12.00 uur: Hoe kunnen we geheugenvriendelijke vragen stellen? Uitwisseling tussen de deelnemers.

13.00 uur: Lunchpauze en netwerking

14.00 uur: Wat betekent dit geheugen voor de erfgoedpraktijk? Het Industriemuseum doet een voorzet.

14.45 uur: Hoe kunnen we betere keuzes maken bij de analyse en het delen van getuigenissen? Uitwisseling tussen de deelnemers.

15.45 uur: Afsluiting

Omdat we met deze sessie zoveel mogelijk de brug naar de praktijk willen slaan, vragen we u om ons een concrete vraag of situatie te bezorgen waarin u het gevoel had dat een betere kennis van het geheugen van pas zou kunnen komen. We bezorgen deze insteken aan de sprekers.

Type

Lerend netwerk: hier werkt u gedurende langere tijd samen met collega's aan een nieuwe praktijk, onder onze begeleiding. U stuurt, organiseert en creëert samen.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 25 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 25 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Op zoek naar nieuwe horizonten en experiment? Dit aanbod maakt het mogelijk.  Samen met collega’s werkt u aan  innovatie. U test nieuwe tools uit of ontwikkelt nieuwe toepassingen voor erfgoedland.  

Praktische info

Begindatum
Locatie
Liberas, Kramersplein 23, 9000 Gent
Prijs
25 euro
Deelnemers
Max. 30 deelnemers
Meer info

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Uiterste inschrijvingsdatum

Elders op FARO

Waarom worden musea geregeld geviseerd door klimaatactivisten? Deze eerste FARO-podcast gaat op zoek naar antwoorden op de (complexe) vraag hoe ...
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel in het teken van ‘Thuis’. Maar wat is dat precies ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange