Netwerkmoment Van klas tot schat | Schoolerfgoed: noden, ambities, good practices
Dit is een vorming van meerdere partners, waaronder FARO.
Veel scholen in Vlaanderen en Brussel bewaren een schat aan erfgoed. Dat schoolerfgoed is maatschappelijk erg relevant en heeft een groot pedagogisch potentieel voor de school zelf. Het is nabij en herkenbaar en kan in de lessen ingezet worden om te werken aan sleutelcompetenties als historisch bewustzijn, burgerschap, cultureel bewustzijn …
Daar staat tegenover dat de zorg voor schoolerfgoed niet evident is. Scholen ontvangen er geen specifieke middelen voor en hebben niet altijd de nodige expertise in huis. Gelukkig kunnen zij voor ondersteuning terecht bij diverse erfgoedorganisaties. Om een beter zicht te krijgen op het door scholen bewaarde erfgoed en de daarmee verbonden noden voerden erfgoedorganisaties Liberas en KADOC-KU Leuven recent een pilootbevraging uit in de Limburgse mijnstreek en de ruime regio Gent.
Bent u benieuwd naar de belangrijkste resultaten van de bevraging? Denkt u graag mee na over de omgang met schoolerfgoed in Vlaanderen en Brussel? Wil u kennismaken met inspirerende good practices en uniek schoolerfgoed? Dan bent u van harte welkom op het netwerkmoment Van klas tot schat, dat plaatsvindt in Eisden (20 november 2024) en Melle (27 november 2024).
Iedereen met een hart voor schoolerfgoed is van harte welkom: leerkrachten, leerlingen, directieleden, schoolbestuurders, leden van het oudercomité of andere schoolverenigingen, medewerkers van erfgoedorganisaties, lokale historici …
Het netwerkmoment wordt georganiseerd door Liberas, KADOC-KU Leuven, ECRU Erfgoed en Erfgoed Viersprong, in samenwerking met FARO en Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee. We zijn te gast bij Basisschool De Griffel in Eisden en het College Paters Jozefieten in Melle.
Data en locaties
- 20 november 2024, 13.30 - 16.30 uur, Basisschool De Griffel, Marie-Joséestraat 4, 3630 Eisden (Maasmechelen)
- 27 november 2024, 13.30 - 16.30 uur, College Paters Jozefieten, Brusselsesteenweg 459, 9090 Melle
Programma
13.30 uur: Ontvangst met koffie en fris
14.00 uur: Welkom
14.10 uur: Schoolerfgoed?!: algemene toelichting en voorstelling resultaten pilootbevraging Liberas en KADOC-KU Leuven
14.35 uur: Gesprekstafels
- Zorgen voor schoolerfgoed
- Schoolerfgoed: pedagogische inzetbaarheid en publiekswerking
15.15 uur: Korte pauze
15.20 uur: Wat kan een erfgoedcel betekenen voor schoolerfgoed? ECRU Erfgoed (Eisden) en Erfgoed Viersprong (Melle)
15.30 uur: Kennismaking met inspirerende good practices en uniek schoolerfgoed
- 20 november: in Eisden maakt u kennis met twee recente erfgoedprojecten: de inrichting van een herdenkingsplek voor de collegebrand van 1974 in het Sint-Franciscuscollege in Heusden en een publicatieproject over De Lustige Heivinken, een koor dat in 1930 opgericht werd in de Sint-Jansschool in Waterschei. Vervolgens verneemt u meer over de samenwerking tussen de Stichting Erfgoed Eisden en Basisschool De Griffel. We sluiten af met een bezoek aan het klaslokaal in het Museum van de Mijnwerkerswoning.
- 27 november: in Melle maakt u eerst kennis met De School van Toen, een Gentse vzw die een bijzondere collectie schoolerfgoed beheert en ontsluit. Daarna richten we ons op het rijke erfgoed van het College Paters Jozefieten in Melle. U verneemt meer over de diversiteit van en zorg voor de buitengewone collecties van de school. We sluiten het netwerkmoment af met een rondleiding.
16.30 uur: Einde en mogelijkheid om nog even na te praten
Praktische info
Inschrijven kan via deze link. U kan zich tot en met 15 november inschrijven voor de sessie in Eisden, tot en met 22 november voor de sessie in Melle.
Vragen? info@liberas.eu of 09 221 75 05.