MAGIS Brugge (fase 2)

Het project vertrekt van de beroemde kaart van Brugge van Marcus Gheeraerts, een driedimensionaal stadsplan dat in 1561-1562 in opdracht van het stadsbestuur werd gerealiseerd. Het historisch belang van de kaart van Marcus Gheeraerts voor de kennis van het middeleeuwse en 16de-eeuwse Brugge en voor de kennis van het hedendaagse stadsweefsel in de historische binnenstad is nauwelijks te overschatten. De kaart is dan ook de meest bekende, meest gereproduceerde en meest gebruikte historische kaart van Brugge.  

Via een recent ontwikkelde methode van digitale analyse, wil het project MAGIS Brugge het statische beeld van de kaart ombuigen tot een dynamisch werk-, onderzoeks- en publieksinstrument. Met andere woorden: we willen de kaart laten evolueren van een illustratief beeld (‘mooi om naar te kijken’) naar een dynamisch instrument (‘handig om mee te werken’), manipuleerbaar door álle mogelijke belangstellenden (Bruggemuseum, stedelijke diensten, Brugse erfgoedpartners, wetenschappers én het grote publiek).

 

Fase 1: digitaal ontleden van de kaart en ontwikkeling kennisplatform

In het project MAGIS Brugge wordt de kaart van Marcus Gheeraerts ontleed via een recent ontwikkelde onderzoeksmethode, de ‘digitale thematische deconstructie’ (DTD). Door de immense informatiedichtheid is het zeer moeilijk om historische kaarten systematisch te bestuderen. Via de DTD worden alle details één voor één systematisch uit de kaart geknipt en vervolgens benoemd en thematisch geklasseerd. De uitvoering daarvan gebeurt met een GIS-toepassing. Het uitvoeren van deze digitale deconstructie is fase 1 in het project MAGIS Brugge en zal zijn afgerond tegen juni 2013.

Het versneden kaartbestand is ‘slechts’ een werkinstrument. Het is pas door het onderzoeken, documenteren, analyseren en verbanden leggen dat het inzicht over de structuur en het functioneren van het middeleeuwse en 16de-eeuwse Brugge groeit. Daarom wordt een gebruiksvriendelijk digitaal kennisplatform ontwikkeld, dat het mogelijk moet maken voor de verschillende betrokken partners om extra informatie aan de kaart te koppelen en die op eenvoudige wijze te raadplegen en visualiseren. De informatie, die aan de kaart wordt gekoppeld, zal van velerlei aard zijn: historische duiding, gegevens over de actuele ligging (geografische coördinaten), archeologische informatie, (steden)bouwkundige gegevens, toponymische duiding,  historische iconografie, foto’s, … In die zin zal het digitale kennisplatform fungeren als een duurzame opslagplaats voor onderzoeksgegevens, opgravingsverslagen, iconografie, publieksteksten, enz. De ontwikkeling van deze database is volledig maatwerk en is uitbesteed aan de firma GIM uit Leuven. De realisatie wordt verwacht tegen mei 2013.

 

Fase 2: inhoudelijke input en ontwikkeling van publiekstoepassingen

In een 2de fase van het project MAGIS Brugge, vanaf juli 2013 wordt gestart met input van externe informatie in het kennisplatform. De mogelijkheden om inhoudelijke informatie te koppelen aan de kaart van Marcus Gheeraerts zijn eindeloos. Daarom zijn voor fase 2 van het project duidelijke keuzes gemaakt voor de thema’s handel en ambachten en hydrografie. De sterkte van dit project is de symbiose tussen de museale en de wetenschappelijke wereld. Het Bruggemuseum van zijn kant bekijkt dit project in functie van de toekomstige herinrichting van het Gruuthusemuseum. De academische wereld wil met MAGIS Brugge aansluiting vinden bij de grote vooruitgang die de voorbije decennia is geboekt in het onderzoek naar de sociale geschiedenis tijdens de bloeiperiode van de wereldstad Brugge. Het is de bedoeling om het onderzoek van diverse academici aan binnen- en buitenlandse instellingen te ontsluiten via de online toepassing van MAGIS Brugge. Ook de diverse stedelijke partners, zoals het Stadsarchief Brugge, Raakvlak en de dienst Monumentenzorg zullen data toevoegen, zodat het MAGIS Brugge-project zal uitgroeien tot een echt onderzoeksinstrument, dat stimulerend en richtinggevend zal zijn voor het verder onderzoek naar het middeleeuwse en 16de-eeuwse Brugge.

Het digitaal kennisplatform zelf zal in eerste instantie een werkinstrument blijven voor de partners betrokken bij het project en enkel toegankelijk zijn via registratie en een toegangscode. In fase 2 moet dit instrument uitgroeien naar een publiekswebsite met een ruim publieksbereik: alle historisch geïnteresseerden die meer inzicht willen hebben in het middeleeuwse en 16de-eeuwse Brugge, een brede groep van erfgoedbemiddellaars, zoals museummedewerkers die de kaart willen gebruiken in de context van een tentoonstelling of vaste opstelling, stadsgidsen die een thematische wandeltocht willen opstellen of leerkrachten die een opdracht aan hun leerlingen willen geven. De publiekswebsite moet gerealiseerd zijn tegen september 2014.

Projectresultaten

Fase 1: database als kennisplatform voor de middeleeuwse geschiedenis van Brugge

Fase 2: publiekswebsite MAGIS Brugge

Partnerorganisaties

Coördinator project: Bruggemuseum

Parters: Stadsarchief Brugge, KULeuven, UGent, VUB

Met advies van PACKED

Leden stuurgroep

Bruggemuseum: Aleid Hemeryck, Geert Souvereyns, Eva Tahon, Elien Vernackt

Stadsarchief Brugge: Noel Geirnaert, Jan D'hondt

KULeuven: Bram Vannieuwenhuyse, Brecht Dewilde

UGent: Jan Dumolyn, Bart de Wit

VUB: Heidi Deneweth, Frederik Buylaert

Praktische info

Looptijd van
Organisatienaam
Bruggemuseum
Contactpersoon
Aleid Hemeryck
Adres
Dijver 12 8000 Brugge
Telefoon
050 44 87 25
Financieringsbron(nen)

Vlaamse Gemeenschap - cultureel erfgoeddecreet: 87.000 euro

Stad Brugge - Bruggemuseum: 29.359 euro

Totaal (fase 2): 116.359 euro