Gentse Gasten
In september 2007 startte Nakhla vzw in samenwerking met haar partners het socio-culturele project Gentse Gasten. Het betreft het verhaal van de eerste generatie Marokkanen in Gent. Wat oospronkelijk bedoeld was als een verkennend onderzoek onder een beperkte groep Marokkanen uit de Brugse Poort, groeide al snel uit tot een project met meer ambitie. ‘Gentse Gasten’ wil zich toeleggen op het verzamelen én creëren van bronnen in verband met de Marokkaanse migratie naar Gent in de jaren zestig en zeventig. Einddoel is het schrijven van de geschiedenis van de eerste generatie Marokkanen in Gent. De focus in deze ligt echter niet op de totstandkoming van een wetenschappelijk werk, maar op het informeren van een zo groot mogelijk publiek over dit belangrijke, al te vaak vergeten aspect van de Gentse geschiedenis.
Tevens wil het project de aanzet geven tot een geschreven en gesproken archief rond en voor de Marokkaanse gemeenschap en dit ook openstellen voor een ruim publiek. Dit is ook belangrijk om de banden tussen de verschillende generaties aan te halen en een platform te bieden aan het besef en het belang van erfgoed voor het maatschappelijk bewustzijn.
40 interviews met Marokkaanse migranten van de eerste en tweede generatie, en bijkomend bevoorrechte getuigen.
Materieel erfgoed
Documentaire "Mijn tantes uit Gent" door Nakhla en Een Andere Wereld Films wordt na de avant-première in het STAM nog vertoond in het MAS en ism DAARKOM.
Info zie http://anderewereld.blogspot.com/2011/06/documentaire-mijn-tantes-uit-g…
AMSAB-ISG
AGORA / integratiedienst Stad Gent
Gent Cultuurstad / STAM
Universiteit Gent
de Centrale - intercultureel centrum
Federatie van Marokkaanse verenigingen
Daarkom
MAS
Frank Caestecker
Rebeca Van Gestel
Bart De Wilde
Hatim El -Sghiar
Christine De Weerdt
Hendrik Defoort
Praktische info
Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media – Agentschap Kunsten en Erfgoed – Afdeling Erfgoed
Gelijke Kansen Vlaanderen
VAF
Gent Cultuurstad / STAM
Provincie Oost-Vlaanderen
Andere projecten
Begin 2021 besloten drie Gentse erfgoedinstellingen, Museum Dr. Guislain, Huis van Alijn en Erfgoedhuis Zusters ...