Het abc van het Topstukkenbeleid

Het Topstukkendecreet beschermt het roerend cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang. Het decreet zorgt ervoor dat zeldzame en unieke objecten en verzamelingen niet verloren gaan.

Is uw museum, erfgoedbibliotheek of cultureel-archiefinstelling in het bezit van een of meerdere topstukken? Wat betekent dat precies voor uw werking? Welke plichten en rechten hebt u als topstukbeheerder? Hoe dient u voorstellen in tot aankoop van topstukken? Welke maatregelen moet u in acht nemen om de stukken in de beste omstandigheden te bewaren? Wat houden bijvoorbeeld de nieuwe richtlijnen voor de belichting van topstukken op papier in? En hoe zit het precies met de nieuwe regelgeving voor dubbel beschermde topstukken?

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO organiseren een informatiedag die een antwoord biedt op al uw vragen over topstukken en voldoende ruimte laat voor netwerking en dialoog. 

Voor wie? Medewerkers van erkende cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel die topstukken bezitten, een werk als topstuk willen laten erkennen en/of mogelijke sleutelwerken willen verwerven. 

Programma

10.00 uur: Welkomstwoord  

10.10 uur: Wat houdt het topstukkenbeleid van de Vlaamse overheid in? | Hannelore Magnus
Algemene toelichting bij het Topstukkendecreet, de Topstukkenraad en de verschillende beschermingsmaatregelen, met aandacht voor recente wijzigingen

10.30 uur: Eerste ronde parallelsessies: u kiest een van de vier sessies (zie verder)

12.00 uur: Lunch

13.00 uur: Tweede ronde parallelsessies: u kiest een van de vier sessies (zie verder)

14.30 uur: Plenaire terugkoppeling en afsluiter

15.00 uur: Voorzien einde

Parallelsessies

  • Sessie 1. Bescherming als ‘topstuk’ | Marthe Lemmens
    Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de basics van het topstukkenbeleid. Welke criteria bepalen of iets een topstuk is? Wat houdt een bescherming in? Hoe wordt een cultuurgoed een topstuk? Hoe dient u een aanvraag in? Wat is de rol van de Topstukkenraad en de status van de Topstukkenlijst?
     
  • Sessie 2: Behoud en beheer van topstukken | Pascale Van Kerckvoorde
    Het behoud van topstukken vergt extra aandacht van collectiebeheerders. Welke rechten en plichten gelden er bij fysische ingrepen aan een topstuk, zoals een reiniging of restauratie? Hoe vraagt u een subsidie aan? Wat doen de Vlaamse overheid en de Topstukkenraad rond de bewaaromstandigheden van topstukken? Zijn er specifieke richtlijnen rond de bewaring, tentoonstelling of digitalisering van een topstuk?
     
  • Sessie 3. Topstukken en collectiemobiliteit | Geert Elshout
    Een topstuk verhuizen of in bruikleen geven, vooral naar het buitenland, doet u niet zomaar even. Is er een melding, toelating, vergunning of vrijstelling nodig? Tijdens deze sessie hoort u wat u in orde moet brengen voor de verplaatsing van een topstuk binnen of buiten Vlaanderen of buiten de EU. Ook het verhaal van indemniteit en shared liability krijgt u te horen in deze sessie.
     
  • Sessie 4. Verwerving van topstukken | Hans Feys
    Soms doet zich een unieke kans voor om een topstuk te (laten) verwerven ten behoeve van de Vlaamse Gemeenschap. Hoe werkt het Topstukkenfonds en hoe verloopt de aankoopprocedure in de praktijk? Hoe zit het met het voorkooprecht op topstukken en de inbetalinggeving der vereffening van de erfbelasting? En welke rol kan uw organisatie daarin spelen?

Vragen staat vrij
De sprekers gaan tijdens de sessies graag in op uw specifieke vragen. Hebt u vragen? Noteer ze in het daartoe bestemde veld in het inschrijvingsformulier.

Type

Studiedag: naast inspirerende praktijkvoorbeelden kunt u hier wat meer theoretische achtergronden verwachten.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Keuze parallelsessies 1 (10.30 - 12.00 uur):
Keuze parallelsessies 2 (13.00 - 14.30 uur):
Wie dieper wil graven en op zoek is naar een sterk conceptueel kader, kan hier terecht.  Deze studiedagen, masterclasses en bijeenkomsten gaan in op de fundamenten van ons werk. Ze ondersteunen visievorming en strategie, of nemen grote dilemma’s onder de loep. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Hendrik Consciencegebouw, Koning Albert II-laan 15, 1000 Brussel
Lesgevers
Hannelore Magnus, Marthe Lemmens, Pascale Van Kerckvoorde, Geert Elshout en Hans Feys (DCJM)
Deelnemers
Max. 80 deelnemers
Meer info

Organisatie: Vlaamse overheid - Departement Cultuur, Jeugd en Media & FARO

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Heeft u specifieke wensen of noden om uw deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur (boven)lokaal erfgoed | musea
T
02 213 10 84

Elders op FARO

Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.
Waarom worden musea geregeld geviseerd door klimaatactivisten? Deze eerste FARO-podcast gaat op zoek naar antwoorden op de (complexe) vraag hoe ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange