Musea op de radio (en op tv)

Groenten. © 't Grom

VRT-radiojournaliste Kristien Bonneure rondde zopas een rondreis door België af. Daarbij ging ze op zoek naar “kleine en minder bekende musea”. Een verslag. 

In maart 2014 maakten we in het themadossier over musea in faro een stand van zaken op van de samenwerking tussen de media en de cultureel-erfgoedsector. Dat stuk gaven we de (toegegeven, een nogal kort door de bocht-achtige) titel mee: Zonder de media besta je niet. Wat er ook van zij, graag signaleren we u twee recente interessante initiatieven van de openbare omroep.

Kristien Bonneure noteert op vrtnws.be: “Het hoeft niet altijd Bozar in Brussel of het MSK in Gent te zijn; een heleboel kleinere musea zijn de omweg zeker waard. Vijf tips voor verborgen parels, weg van de platgetreden paden. Maar wel vooraf reserveren en een mondmasker opzetten, natuurlijk.” Op die webpagina kunt u “vijf tips voor minder bekende musea” beluisteren en bekijken, zijnde:

  • het Adornesdomein in Brugge,
  • het Jakob Smitsmuseum in Mol,
  • de 'Biënnale van de Schilderkunst' in het Museum van Deinze en de Leiestreek, het museum Dhondt-Dhaenens in Sint-Martens-Latem en het Roger Raveelmuseum in Machelen,
  • 't Grom of Groentemuseum in Sint-Katelijne-Waver,
  • het Mundaneum in Bergen.

(Alleen al om ‘technische redenen’ is het interessant om deze reportages eens te beluisteren: hoe wordt het museum in, eh, beeld gebracht? Welke elementen worden belicht tijdens het bezoek? Wie komt er aan het woord, enzovoort?)

Stay at Home Museum op Canvas

Museum Stay at Home © VRT

Mogelijks heeft u het gemist, maar op vrt.nu kunt u nog (slechts een paar dagen!) naar de documentairereeks Stay at Home Museum kijken. Het gaat over het MSK Gent, het Rubenshuis, Mu.Zee, het Museum Hof van Busleyden en ten slotte ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België. 

Vanaf oktober presenteert Canvas een tweede reeks van Stay at Home Museum: virtuele rondleidingen in Vlaamse musea door een conservator of expert die passioneel vertelt over de verzameling. De eerste reeks (over o.a. Jan van Eyck, Brueghel en Rubens) was een succes, ook internationaal. In de tweede reeks gaat Canvas op bezoek in het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen, het KBR museum (De Bourgondische Librije uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België), de Sint-Pieterskerk in Leuven (Het Laatste avondmaal van Dirk Bouts), het Sint-Janshospitaal in Brugge (de expo ‘Hans Memling en de hedendaagse kunst’) en het Industriemuseum in Gent.

Roel Daenen