De oorlog getekend

Barbara Yelin, Emmie Arbel. Die Farbe der Erinnerung © 2023 Barbara Yelin, Reprodukt.

Strips en graphic novels lijken zich uitstekend te lenen voor het vertolken van oorlogservaringen en de impact daarvan op het leven van mensen. Met kennis uit binnen- en buitenland onderzocht de redactie van WO2 Onderzoek uitgelicht waarom dat zo is. Het resultaat: zes rijke bijdragen in het juninummer.

Wat mag u verwachten?

  • Redacteur Anne Marthe van der Bles las Maus, en stelt de hoofdvraag van dit nummer: wat is de kracht van stripverhalen bij het vertellen van historische verhalen over oorlog en geweld?
     
  • Kees Ribbens biedt een handzaam overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse stripcultuur en de aandacht voor de Tweede Wereldoorlog daarin.
     
  • FARO-collega Roel Daenen blikt terug op de ontwikkeling van strips in het museale bestel, en blikt daarmee vooruit naar het boek en de reizende tentoonstelling Het onvoorstelbare verbeeld (in het najaar te zien in Museum Kazerne Dossin).
     
  • Wat als we niet langer historische verhalen schrijven en maken óver overlevenden, maar actief met hen samenwerken? Matthias Lukkes sprak hierover met gelauwerd striptekenaar Barbara Yelin en historicus en germanist Charlotte Schallié.
     
  • Hoe ‘verstrip’ je een historisch verhaal? Redacteur Sophie van den Bergh zocht het uit en sprak met een educator en striptekenaar over het maakproces van een strip over verzetsheld Anton de Kom.
     
  • Annelieke Drogendijk sluit af, en schrijft over haar indrukwekkende leeservaring van GRASS, over Koreaanse vrouwen die gedwongen werden tot seksuele slavernij tijdens de Japanse bezetting.

Tijdschrift WO2 Onderzoek uitgelicht heeft tot doel recente wetenschappelijke inzichten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en recentere voorbeelden van oorlog, geweld en onvrijheid maatschappelijk toegankelijk te maken. Meer weten of bijdragen? Lees meer op: https://www.tweedewereldoorlog.nl/onderzoekuitgelicht

En nog een leestip, als dit onderwerp u interesseert? Lees dan zeker ook het verslag van de eerste conferentie van Comics @ the Museum.

 

Afbeelding: Barbara Yelin, Emmie Arbel. Die Farbe der Erinnerung © 2023 Barbara Yelin, Reprodukt.

Roel Daenen