Op expeditie in Genk

Expeditie Participatie in Genk. Foto: FARO

Wat is de meerwaarde van participatie op lokaal vlak? Leidt participatie altijd tot een succes? Hoe verhoudt participatie zich tot democratie? En hoe engageer je burgers door middel van een participatieve aanpak? Het zijn slechts enkele vragen uit het gesprek tijdens Expeditie Participatie, op 11 september te gast in Genk. Met het traject Expeditie Participatie verzamelde FARO input voor het Groot Onderhoud van 9 november, helemaal in het teken van ... participatie.

De bibliotheek Genk deelde haar bevindingen over de trajecten 'jongerenambassadeurs' en 'jongerenteams'. Intensieve trajecten waaruit veel lering werd getrokken. De waarde zit hem niet zozeer in de effecten op korte termijn maar in het uitbouwen van een netwerk en het genereren van impact op lange termijn en op de levensloop van de betrokken jongeren.

Raf Drieskens, burgemeester van Neerpelt, vertelde over de participatieve aanpak van zijn gemeente. Een participatie-ambtenaar ondersteunt bijvoorbeeld de ambtenaren bij de trajecten die de gemeente uitzet. Een beslissingsrooster helpt de medewerkers om te bepalen of een voorstel de selectie haalt. Burgers kunnen zelf participatieve projecten indienen die de gemeente dan een zetje geeft. Drieskens getuigde over de aanpak en de evaluatie van deze werkwijze.

Meer weten over deze Expeditie? Bekijk dan het filmpje

Gebeten door participatie? Of zit u nog op uw honger? Schrijf u dan zeker nog in voor het Groot Onderhoud van 9 november.

 

 

Katrijn Dhamers