BE.LAND digitaal ontsloten op Wereldvluchtelingendag

BE.LAND

Op Wereldvluchtelingendag, woensdag 20 juni, staan we stil bij de miljoenen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. De campagne, die sinds 2001 georganiseerd wordt onder de vleugels van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR), laat met #withrefugees zien solidair te zijn met vluchtelingen. Bedoeling is ook om overheden aan te zetten tot actie. Deze jaarlijkse herdenking wordt kracht bijgezet met allerlei evenementen in ruim honderd landen waaraan vertegenwoordigers van overheden, humanitaire hulpverleners, beroemdheden, burgers en gevluchte personen zelf deelnemen.

In eigen land vormt Wereldvluchtelingendag een passende context om de website over het project BE.LAND te delen. BE.LAND was een erfgoedinitiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met verschillende erfgoedpartners. Een reizende expositie, een bordspel over vluchtelingen en archiefonderzoek vormden de grote lijnen.

"We konden gratis in een huis in Mechelen wonen. Toen we er binnenkwamen, bleken de keukenkasten vol eten te zitten. En in elke slaapkamer lag er kledij klaar in onze maten!" (Karoly Makay)

Het project vertelde het verhaal van 65 jaar gastvrijheid voor vluchtelingen in Vlaanderen. Tussen 1951 en nu werden wereldwijd miljoenen mensen gedwongen om hun thuisland te ontvluchten. België reageerde geregeld op noodsituaties en crisissen door duizenden vluchtelingen opvang aan te bieden. Zij werden onthaald door allerlei middenveldorganisaties en vrijwilligers. Vluchtelingenwerk Vlaanderen dook in de archieven van die middenveldorganisaties, groef in het geheugen van opvanginstanties en vroeg aan vluchtelingen hoe zij hun onthaal beleefden. Zo bundelt BE.LAND de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen. 

Via de website http://be-land.be/ wordt nu alle informatie digitaal ontsloten.

TIP! Benieuwd naar hoe Sien Smits van Vluchtelingenwerk Vlaanderen de expo BE.LAND ervaarde? Lees het in dit blogbericht.

Partners: ADVN - Archief-, Documentatie- en Onderzoekscentrum; AMSAB Instituut voor Sociale Geschiedenis; Belvue Museum; CERA; Erfgoedcel Brussel; VGC; Erfgoed Haspengouw; Erfgoed Noorderkempen; Erfgoedcel Terf; FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed; KADOC; Kazerne Dossin; Liberaal Archief; Limburgs Platform voor Vluchtelingen; Prof. Frank Caestecker, Universiteit Gent; Red Star Line Museum; Vlaamse Overheid

Katrijn Dhamers