Kinderen en jongeren betrekken bij … collectievorming!

Foto: Markus Spiske via Unsplash

Wat willen jongeren bewaren voor de toekomst (en wat niet)? Hoe luisteren we naar hun stem? Welke jongeren betrekken we dan? En hoe zorgen we ervoor dat we hun stem ook daadwerkelijk meenemen in gesprekken en beslissingen over de collecties in kwestie?

Op 23 september is er een nieuwe bijeenkomst gepland van het Lerend Netwerk Verzamelen van het dagelijks leven. De klemtoon ligt dit keer op het betrekken van jonge mensen bij collectievorming. Want als het gaat over cultuur en erfgoed van het leven van nu, zijn zij dan niet de meest aangewezen experts? 

Op het programma

Om antwoorden te vinden doen we een beroep op de ervaringen van:

  • Zoë van Ree, verzamelnetwerker bij Imagine IC. Deze organisatie, "een mix van een archief en een museum", tracht vanuit hartje Bijlmer nieuwe aanwinsten te verzamelen voor de collectie Amsterdam. Imagine IC trekt volop de kaart van participatief verzamelen en streeft naar de ‘erfgoeddemocratie’, een samenleving waarin iedereen een stem heeft. En uiteraard zijn ook jonge mensen daarbij van tel. 
  • Geert Souvereyns, conservator van Musea Brugge. Naar aanleiding van de tentoonstelling Kinderen van toen, die in het Volkskundemuseum in de steigers staat, nodigt hij uit tot verdere reflectie. Want het verzamelen van de kindertijd, hoe doet u dat op lange termijn?
  • Leen Beyers, coördinator van het curatorenteam van het MAS. Zij legt ons de uitdagingen voor die ze met MAS in Jonge Handen, de jongerenwerking van het MAS, wil aangaan.
  • U, als deelnemer. De gesprekken verlopen aan de hand van de methodiek van intervisie. Ook u krijgt dus ruim de kans om actief deel te nemen aan het gesprek! 

Kortom, het belooft een bijzonder boeiende uitwisseling te worden in een fijn kader bovendien, want deze keer zijn we te gast in het Arentshuis en Volkskundemuseum Brugge.

Hebt u interesse en/of concrete plannen om kinderen en jongeren bij uw collecties te betrekken? Sluit dan zeker aan bij deze bijeenkomst. U hoeft hiervoor niet deelgenomen te hebben aan de andere bijeenkomsten van het lerend netwerk.

Het volledige programma vindt u in de FARO-kalender, waar u zich ook kunt inschrijven.

Lerend netwerk?

In februari 2024 ging dit lerend netwerk over het verzamelen van het erfgoed van het dagelijks leven van start. Een aantal collectiebeherende organisaties die de cultuur van het dagelijks leven tot hun werkdomein rekenen, organiseerden sindsdien i.s.m. FARO een aantal bijeenkomsten. De vorige bijeenkomst vond plaats in het Openluchtmuseum Bokrijk; de groep verdiepte er zich in de praktijk van het participatief verzamelen. 

Meer lezen: Erfgoed van het dagelijks leven verzamelen: doe mee aan het lerend netwerk

Foto: Markus Spiske via Unsplash

Hildegarde Van Genechten
verzamelen
collectievorming
kinderen
jongeren
participatie
cocreatie
Seminarie