Objectified: verhalen van daklozen

Dakloos in New York, JMSuarez via Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Op 10 oktober is het Wereld Daklozendag. Naar aanleiding daarvan opent in de Manchester Art Gallery de interactieve performancetentoonstelling Objectified. De tentoonstelling brengt twintig objecten bij elkaar die gerelateerd zijn aan daklozen en rough sleepers, terwijl acteurs verhalen brengen van de mensen die deze objecten bezitten of bezaten.

Stigma

De objecten komen uit de collectie van het Museum of Homelessness (MoH) dat in 2014 werd opgericht door Matt en Jess Turtle. Beiden waren op dat moment actief in de Simon Community, een in London gevestigde groep van daklozen en vrijwilligers. Met Objectified wil het MoH het stigma rond daklozen aanpakken: “Museums usually hold great treasures like paintings in golden frames, marble statues or grand old books. Our treasures might look ordinary in comparison, they include bin bags, tobacco and a comb. But each is a fragment of a life lived. The stories they tell challenge stereotypes about what it means to be homeless and reveal a history that’s too often hidden. We think they can change your mind in a literal sense, altering how the brain responds to homelessness.”

Objectstorytelling

Objectified is een treffend voorbeeld van de impact van objectstorytelling. In Vlaanderen experimenteren we met deze methodiek in het traject Op verhaal komen met kloosterspullen, dat kadert in een reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Met behulp van kloosterobjecten willen we mensen in een hersteltraject inspireren om een verhaal te brengen voor een publiek. Kaat Leeman van het Erfgoedhuis Zusters van Liefde stelt het piloottraject voor tijdens de internationale conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery, die we op 29 en 30 november organiseren in Museum Dr. Guislain in Gent. Schrijf u nu in!

Foto: Dakloos in New York, JMSuarez via Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Bart De Nil
objectstorytelling
daklozen