Inspiratiesessie Brussel I terugblik

Eind september vond de jaarlijkse Erfgoeddag inspiratiesessie in Brussel plaats. Deze editie waren we te gast in de raadzaal van het stadhuis van Brussel. Gastsprekers Sylvie Jacobs, Christophe Martens, Mashsid Shamseddin en Rein Callewaert bezorgden er ons een bijzonder leerrijke namiddag.

Na Diest, Oudenaarde en Mechelen, presenteren we in deze blogreeks een korte terugblik op de infosessies en kan je hier de presentaties nakijken.

Case tentoonstelling in Broodhuis

Sylvia Jacobs leidde ons rond doorheen de huidige Baudelaire >< Brussel tentoonstelling in het Museum van de stad Brussel. Ze lichtte er toe welke keuzes werden gemaakt in de opstelling en verduidelijkte inhoudelijke focuspunten. Zo werkt de organisatie met een beperkt budget en kozen zij heel bewust voor het creatieve hergebruik van panelen uit vorige tentoonstellingen.

  • Je kan nog tot 11 maart 2018 een kijkje gaan nemen naar Baudelaire >< Brussel in het Broodhuis op de Grote Markt.

Case Archief van de stad Brussel

Christophe Martens is archivist bij het Archief van de stad Brussel. Hij vertelde ons over de keuzes die een archief dagelijks maakt. Is kiezen altijd verliezen? Hoe selecteer en digitaliseer je een archief?

  • Herbekijk de volledige presentatie hier.

Case Lentefestival Internationaal Comité

In 2015 organiseerde het Internationaal Comité voor het eerst een overkoepelend Noroezfeest dat het samenbrengen van mensen overheen verschillende culturen, gebruiken en gewoontes tot doel had. Mashsid Shamseddin kwam toelichten hoe zij dat deden en wat de toekomstplannen zijn.

  • Herbekijk de volledige presentatie hier.

Case dialoogtafels Foyer vzw

Organiseer eens een dialoogtafel als Erfgoeddag 2018 activiteit. Hoe dat precies in zijn werk gaat, dat kwam Rein Callewaert van Foyer vzw verduidelijken. Via het project ‘Brussel in Dialoog’ organiseert zij regelmatig dergelijke debat-, inspiratie- en discussiemomenten. De tafels werken als instrument dat mensen uit alle segmenten van de samenleving bij elkaar wil brengen om elkaar te ontmoeten, verhalen uit te wisselen en dromen te delen.

  • Herbekijk de volledige presentatie hier.

Brainstorm: op naar een actieve activiteit!

Elke inspiratiesessie rondden we af met een brainstormsessie waarin we in groepjes al even nadachten over mogelijke activiteiten. Een selectie van die output kan je op Facebook en Twitter nalezen onder #EGDinspiratie.

Meer toelichting rond het thema ‘Kiezen’ en de praktische leidraad kan je hier vinden. Hier kan je de inspiratiebrochure digitaal doornemen.

 

------

Eerder in deze reeks:

Binnenkort te verwachten:

  • Inspiratiesessie Diksmuide I terugblik
  • Inspiratiesessie Borgloon I terugblik