Inspiratiesessie Mechelen I terugblik

In het kader van de reeks inspiratiesessies Erfgoeddag 2018 waren we onlangs te gast in de raadzaal van het stadhuis te Mechelen. Gastsprekers Bart Stroobants en Michelle Coenen van Museum Hof van Busleyden en Mauranne Brabants uit Groentemuseum ’t Grom kwamen er vertellen over hun insteek op het thema ‘kiezen’.

Zoals dat ook bij Diest en Oudenaarde het geval was, presenteren we in deze blogreeks een korte terugblik op de sessie en kan je hier de bijhorende powerpointpresentaties terugvinden.

Case Raadzaal van het Mechelse stadhuis

Bart Stroobants van Museum Hof van Busleyden kwam vertellen over het Mechelse stadhuis als verzamelplaats van kies-erfgoed. Hij bood daarmee inspiratie aan voor een politiek-historische insteek op het thema ‘kiezen’.

  • Herbekijk de volledige presentatie hier.

Case ‘t Grom 'zaait en gij zult oogsten'

Mauranne Brabants, educatief medewerker bij ’t Grom, presenteerde hoe het museum er met beperkte middelen en een klein team, toch in slaagt een interactieve jaarwerking uit te bouwen. Binnen het thema ‘zaait en gij zult oogsten’ bouwden ze in 2017 een fijne activiteitenkalender uit waarbij gefocust werd op thematisch of conceptueel werken en het verbinden van activiteiten doorheen het jaar.

  • Herbekijk de volledige presentatie hier.

Case crowdfunding voor de Besloten Hofjes

Michelle Coenen rondde de presentaties in Mechelen af met haar verhaal over de verrassende keuze van Hof van Busleyden tot het opzetten van een crowdfundingsactie voor de conservatie van de Besloten Hofjes. Naast de evidente geldinzameling zien zij crowdfunding ook als een kans tot bewustwording van de waarde van bepaalde topstukken en het expliciet uiten van een keuze voor erfgoed.

  • Herbekijk de volledige presentatie hier.

 

Verdere toelichting rond het thema Kiezen en de praktische leidraad kan je hier vinden. Neem de inspiratiebrochure hier digitaal door. Benieuwd naar meer? Je kan nog een inspiratiesessie volgen in Diksmuide en Borgloon.

 

 

------

Eerder in deze reeks:

Binnenkort te verwachten:

  • Inspiratiesessie Brussel I terugblik
  • Inspiratiesessie Diksmuide I terugblik
  • Inspiratiesessie Borgloon I terugblik