Inspiratiesessie Diest I terugblik

Dinsdag 12 september 2017 gingen we opnieuw van start met de jaarlijkse Erfgoeddag inspiratiesessies. We mochten een fijne groep deelnemers in de Sint-Joriszaal van het gemeentehuis te Diest verwelkomen.

Tijdens de inspiratiesessies nodigen we graag enkele sprekers uit die ons toelichten hoe zij omgaan met het thema kiezen. In Diest waren dat Thea Hendrickx van Stadsmuseum 'De Hofstadt', Elise Verhaegen van cultuurdienst Diest en Sarah Gallasz van Mooss vzw.

Case Museum De Hofstadt

Thea Hendrickx ging van start met een rondleiding doorheen het Stadsmuseum ‘De Hofstadt’, dat in 2009 volledig heringericht werd. Met die renovatie gingen heel wat keuzes gepaard. De Hofstadt was ooit het verblijf van de Heren van Diest en is nu een inspirerende plek geworden waar je terecht kan voor een beeld op de geschiedenis en het kunstbezit van de Demerstad.

Case feestjaar Filips Willem/ Oranjestad 2018

De stad Diest herinnert in 2018 het 400-jarig overlijden prins Filip Willem van Oranje Nassau, begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. Filips Willem van Oranje woonde in het Paleis van Nassau te Brussel maar heeft als heer van Diest een vaak over het hoofd geziene band met de stad. In 2018 wordt gekozen om die geschiedenis en het cultureel erfgoed rond Filips Willem van Oranje en Diest in de kijker te zetten. De stad zet volop in op lokaal erfgoed en eert Filips keuze voor Diest als laatste rustplaats. Meer info vind je hier.

Case kiezen als creatief begrip

Sarah Gallasz van Mooss vzw, gespecialiseerd in kunst- en erfgoededucatie voor jongeren, kinderen en hun begeleiders, kwam duiden hoe Erfgoeddag deelnemers kinderen, jongeren en hun begeleiders goesting kunnen geven in erfgoed. Sarah stelde enkele fijne pilootprojecten voor, zoals  ‘schatten in de schoolbuurt’, ‘jong redt oud’ en het draaiboek voor trekkers ‘Buurten met erfgoed’. Hier kan je de presentatie herbekijken.

 

De praktische leidraad door FARO kan je hier nakijken. Neem de inspiratiebrochure hier digitaal door. Benieuwd naar meer? Je kan nog een inspiratiesessie volgen in Diksmuide en Borgloon.

 

 

--------

Binnenkort in deze reeks

  • Inspiratiesessie Oudenaarde I terugblik

  • Inspiratiesessie Mechelen I terugblik

  • Inspiratiesessie Brussel I terugblik

  • Inspiratiesessie Diksmuide I terugblik

  • Inspiratiesessie Borgloon  I terugblik