Maak het spel van licht en donker mee vanop de eerste rij

Foto: truthseeker08 via Pixabay 

'De Nacht', het thema van Erfgoeddag 2020, is de geknipte uitnodiging om volop te experimenteren met licht en donker. Want het spel van licht en donker fascineert, zoveel is zeker. Wist u trouwens dat u ook zonder veel moeite en in alle eenvoud heel wat boeiende zaken kunt uitproberen met licht? 

Door bijvoorbeeld te experimenteren met een ledlamp geeft u een kamer meteen een heel andere kleur en sfeer. Of gebruik licht en verlichting om volop in te zetten op beleving en zoek een manier om specifieke stukken uit uw collectie – zelfs letterlijk – uit te lichten. U kunt al met heel weinig middelen een bepaalde sfeer creëren. Wanneer licht op de juiste manier wordt ingezet, wordt uw vertrouwde locatie bij valavond plots een magische plaats.

Inspiratiesessies over licht en donker gaan van start

Op 5 november vindt de eerste inspiratiesessie over licht en donker plaats in Aarschot. De Sint-Rochusverlichting is er een begrip. Duizenden kaarsjes zorgen elk jaar opnieuw voor een sfeervol en feeëriek geheel en lokken duizenden bezoekers naar de ‘Parel van het Hageland’. 

Andere data en locaties:

  • Op woensdag 6 november strijken we neer in UGent Volkssterrenwacht Armand Pien. UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien heeft een rijke geschiedenis. Tijdens een bezoek aan de oude koepel met prachtige telescoop uit 1880 verneemt u er meer over. Tegelijkertijd leggen we de link met Erfgoeddag en vertellen u hoe u het thema licht en donker kunt invullen. De sessie is bijna volzet maar met wat geluk kunt u hier nog uw plaats reserveren.
  • Op dinsdag 12 november bent u welkom in Museum Stoom en Stroom in Izegem. Naast de algemene workshop vindt er ook een brainstorm plaats die wordt georganiseerd door erfgoedcel TERF. Zo komen lokale ideeën sneller tot leven en samenwerkingen sneller tot stand. Mis deze kans op mooie ontmoetingen niet. Meer info vindt u hier.
  • Op woensdag 13 november zijn we ’s avonds te gast bij het Natuurpunt Museum in Turnhout. Lichtvervuiling, we hebben er allemaal al eens van gehoord maar wat houdt het precies in? De mensen van Natuurpunt vertellen u er graag meer over. Dit is een kans die u niet mag laten schieten.
  • Welke locatie is er beter geschikt dan de Landcommanderij Alden Biesen, voor deze avondsessie op 19 november in Limburg? Pat Cornelissen geeft toelichting bij de avondattractie Bilzen Mysteries en het nieuwe verlichtingsplan, en vertelt vanuit zijn ervaringen omtrent licht en duister. Inschrijven kan nog via de link.
  • Eindigen doen we in Brussel op 21 november bij ADAM. Hoe kwam de tentoonstelling Night Fever tot stand? Rachel Van Nevel (ADAM) vertelt er meer over. We trekken het museum in en kijken hoe belichting een rol speelt in het museum. Een absolute aanrader dus, deze sessie. Verzeker u vandaag nog van uw plaats.

FARO-medewerkers Julie Lambrechts en Monique Verelst vertellen over hun aanpak tijdens deze sessies: “We proberen tijdens de zes inspiratiesessies zoveel mogelijk ideeën mee te geven aan de deelnemers. Het thema licht en donker wordt vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Vervolgens reiken we concrete tips aan over hoe ze zelf kunnen spelen met licht en donker. Mensen hoeven overigens helemaal niet over een groot budget te beschikken om mooie zaken te bekomen. Tot slot kunnen de deelnemers alvast hun eerste ideeën voorstellen aan de groep. Door samen na te denken kan een idee soms veel sneller vorm krijgen.”

    Foto: truthseeker08 via Pixabay 

    tine vandezande