Inspiratiesessies Erfgoeddag zorgen voor unieke ontmoetingen

Foto: Sessie Brugge. Hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking van Spermalie vzw De Kade (c) FARO

De inspiratiesessies voor Erfgoeddag 2020 werden dit jaar opgedeeld volgens drie thema's: 

 • Wat als er geen beeld is?
 • Van voorlezen tot vertellen
 • Wat als er geen licht is?

Elk van deze thema's belicht het centrale thema De Nacht op een heel eigen manier. 

De voorbije dagen maakten we in Antwerpen, Kortrijk en Brugge kennis met tal van kandidaat-deelnemers en hun enthousiaste verhalen. Benieuwd naar het vervolg? Schrijf u dan vandaag nog in voor een van de volgende sessies!

Zintuigen aanspreken doet (anders) nadenken

Birgit Leenknegt, publieksmedewerker musea bij de stad Kortrijk, volgde de sessies in het Gruuthusemuseum (Brugge) en in Boekhuis Theoria in Kortrijk. Ze vertelt: “Tijdens de inspiratiesessies leer je op een heel andere manier kijken dan gewoonlijk. In Brugge heb ik mogen ervaren hoe krachtig het kan zijn om een schilderij te horen beschrijven. Dat is immens. Je ervaring is totaal anders en nieuw. Hoewel je vertrouwd bent met bepaalde types van erfgoed gaat er toch een nieuwe wereld open wanneer je andere zintuigen aanspreekt. Je interpreteert alles op een nieuwe manier en vindt linken waar je zelf misschien niet aan gedacht zou hebben."

Birgit: “Ik had er nog nooit bij stilgestaan hoe intens het zou kunnen zijn om te luisteren wanneer je niets ziet. Het lijkt evident maar als ziende persoon sta je er toch bijna nooit bij stil hoe storend omgevingslawaai kan zijn. Het kan een enorme verruiming zijn voor je activiteiten maar tegelijkertijd is het ook een kans om je tot andere doelgroepen te richten.”

Van voorlezen tot vertellen

Birgit: “Ook de sessie in Kortrijk, over voorlezen en vertellen, was verrijkend. Je trekt naar huis met een heleboel praktische informatie, websites en tal van ideeën. En natuurlijk vormt ook het netwerken een grote kans. Je leert heel snel nieuwe mensen kennen, wat vaak garant staat voor bijzondere samenwerkingen.”

Overtuigd?

Schrijf vandaag nog in voor een van de volgende inspiratiesessies. De eerstvolgende data vindt u hier:

 • Dinsdag 15 oktober, SteM in Sint-Niklaas 
  Hoe ervaren slechtzienden een museum? Wat interpreteert u wanneer er een object wordt omschreven? En hoe sterk is uw smaakzin ontwikkeld? Ontdek het zelf tijdens drie doorschuifsessies. Nick Mermans van Blindenzorg Licht en Liefde schetst diverse soorten slechtziendheid en geeft toelichting bij enkele opmerkelijke samenwerkingsverbanden.
 • Woensdag 16 oktober, Het Dommelhof in Pelt
  Workshop met als rode draad geluiden. Hoe gaat u aan de slag met audio? Hoe vertaalt u dit naar uw collectie? Hoe prikkelt u uw publiek op een andere manier? Het Geluidshuis, meester in radioreclame, zet u graag op weg.
 • Vrijdag 18 oktober, Belgian Chocolate Village in Koekelberg
  Hoe laat u uw bezoekers tijdens Erfgoeddag proeven van nieuwe ervaringen? Chris Ferket en Sarah Gallasz van Mooss vzw geven voorbeelden, concrete ideeën en tips.

Foto: Sessie Brugge. Hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking van Spermalie vzw De Kade (c) FARO

tine vandezande