Terug naar de klas, met een schat aan ervaring - bedankt Eva!

Eva Begine. Foto: FARO, fotograaf Dries Theuwissen

Na drie sterke jaren bij FARO keert Eva Begine terug naar waar het voor haar ooit begon: voor de klas staan. Ze laat ons mooie projecten en resultaten na, bij FARO en tot ver buiten onze organisatie.

Erfgoedweken op de kaart 

Eva gaf samen met Hildegarde Van Genechten de Erfgoedweek in 2022 vorm en gestalte. Erfgoedwerkers experimenteerden voor het eerst met formats als Erfgoedklasbakken en vipactiviteiten. De Erfgoedweek bleek een bijzonder toegankelijke, makkelijke én leuke manier voor erfgoedorganisaties en leerkrachten om elkaar te vinden.

Dankzij dat succes en een positieve evaluatie groeiden de Erfgoedweken uit tot een blijver. De meest recente editie in 2024 bereikte meer dan 10.000 leerlingen in het lager en secundair onderwijs. En we timmeren verder aan de ingeslagen weg: in 2025 organiseren we opnieuw de Erfgoedweken, van 21 april tot 2 mei. Wil u ook uw beste beentje voorzetten voor het onderwijs? Dat kan nog steeds. Doe mee met de Erfgoedweken!

Jonge mensen inspireren en uitdagen, via onderwijs en in de vrije tijd 

Eva werkte de voorbije jaren vooral aan het versterken van de samenwerking tussen erfgoedsector en onderwijs. Ze organiseerde vormingen over didactisch werken, stond mee aan de wieg van het leerpad voor Erfgoedklasbakken, stimuleerde tal van erfgoedpartners om hun leermiddelen te registreren via Erfgoedwijs.be, werkte mee aan de Edubox over historisch bewustzijn van de VRT, ontwikkelde erfgoedcollecties voor leerkrachten via Het Archief voor Onderwijs, gaf volop advies aan educatieve medewerkers, ging het gesprek aan met educatieve uitgeverijen, en nog zóveel meer. Maar vooral deelde ze heel veel al bestaande good practices, in ontelbare blogs.  

Een andere focus lag bij jongeren die zich in hun vrije tijd engageren voor erfgoed. FARO nodigt sinds de vorige editie van Erfgoeddag immers ook expliciet jongerenwerkingen uit om een activiteit te organiseren op Erfgoeddag. Eva volgde een aantal van die initiatieven op, ondersteunde ze en gaf de betrokken jongeren een stem. Wil u hier meer over weten? Dat kan! In het recente jongerendossier van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed leest u er meer over.  

Een nalatenschap om trots op te zijn 

De voorbije jaren hebben wij, de FARO-ploeg, veel van Eva kunnen leren: als gedetacheerd leerkracht met bakken ervaring kende ze de onderwijswereld door en door. Met de Erfgoedweken wist ze bovendien de erfgoed- en onderwijssector een flinke stap dichter bij elkaar te brengen. Op dat elan gaan we graag door.

Bedankt, Eva! We wensen je ontzettend veel succes toe voor de klas. 

Het hele FARO-team 


Foto: © FARO, fotograaf Dries Theuwissen

Seppe Van Pottelbergh