G-sport Vlaanderen: drempels wegnemen voor inclusieve sport

Beoefenaar g-sport © G-sport Vlaanderen

Bent u nog op zoek naar een partner voor uw Erfgoeddag-activiteit? Kijk dan zeker eens naar het aanbod van G-sport Vlaanderen.

Als unisportfederatie voor personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid en chronische aandoening ondersteunt en promoot G-sport Vlaanderen de G-sport in Vlaanderen. Met als missie een inclusief sportklimaat zonder drempels zodat iedereen, ongeacht zijn of haar beperking, kan deelnemen aan sportactiviteiten.

G-sport?

G-sport is de verzamelnaam voor elke sport of aangepaste beweegvorm voor personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening. Het doel van G-sport is om mensen, ongeacht hun uitdagingen, de mogelijkheid te bieden om op een plezierige en passende manier aan sport en beweging deel te nemen. G-sport richt zich zowel op recreatief als competitief niveau en biedt mogelijkheden voor topsporters met een beperking.

G-sport Vlaanderen?

Logo G-sport Vlaanderen

G-sport Vlaanderen werkt in Vlaanderen een aanbod uit voor alle leeftijden. Zowel op recreatief, competitief als topsportniveau streeft G-sport Vlaanderen naar normalisatie, inclusie en integratie van G-sporters. Hiervoor werkt het campagnes en activiteiten uit samen met een netwerk van reguliere federaties, professionals en vrijwilligers in de sportsector en andere maatschappelijke actoren.

G-sport Vlaanderen werkt aan het creëren van een omgeving waarin elke (potentiële) G-sporter op een gezonde en kwaliteitsvolle manier aan sport kan doen, afgestemd op persoonlijke behoeften, mogelijkheden en ambities. Het ultieme doel: sport voor iedereen toegankelijk maken.

Waarom samenwerken met G-sport Vlaanderen?

  • Grenzen verleggen: G-sport Vlaanderen wil dat mensen volgens hun eigen behoeften, mogelijkheden en ambities op een gezonde, kwaliteitsvolle en plezante manier kunnen sporten en bewegen. Een samenwerking laat u met een frisse blik naar uw eigen activiteit kijken. Misschien ontdekt u wel nieuwe mogelijkheden? 
  • Ondersteunen en begeleiden: G-sport Vlaanderen biedt ondersteuning aan sportclubs en organisaties voor mensen met een beperking. Ze bieden ook begeleiding op maat aan topsporters met een beperking. Door samen te werken, kunt u gebruikmaken van hun uitgebreide ervaring en uw eigen initiatieven inclusiever maken.
  • Kennis delen en opleiden: naast ondersteuning en begeleiding zet G-sport Vlaanderen zich in voor het verbreden en delen van kennis over G-sport. Dit omvat alles van sport- en beweegmogelijkheden voor G-sporters tot het begrijpen van de drempels en behoeften binnen het G-sportlandschap. Door deel te nemen aan hun opleidingsinitiatieven en met hen samen te werken kunt u uw kennis over inclusieve sportpraktijken vergroten.

De positieve effecten van sport en bewegen

Er is wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van sport en bewegen, en de resultaten zijn overtuigend. Sport en beweging bieden aanzienlijke fysieke en mentale gezondheidsvoordelen voor iedereen, inclusief G-sporters. Voor sommige doelgroepen zijn deze voordelen zelfs nog groter:

Beoefenaar g-sport © G-sport Vlaanderen
Beoefenaar g-sport © G-sport Vlaanderen
Beoefenaar g-sport © G-sport Vlaanderen
  • personen met een verstandelijke beperking: sporten en bewegen verbeteren niet alleen de fysieke fitheid, maar zorgen ook voor een beter zelfbeeld en meer voldoening.
  • personen met cerebrale parese (hersenverlamming): beweging kan zorgen voor een beter evenwicht, meer spierkracht en een verbeterd zelfbeeld.
  • personen met een visuele beperking: sporten helpt bij het verbeteren van het evenwicht.
  • personen met een dwarslaesie: sport en beweging kunnen schouderklachten verminderen en de functionele zelfstandigheid en rolstoelvaardigheden verbeteren.
  • mensen met een psychische kwetsbaarheid: beweging kan de fitheid verbeteren en de kwaliteit van leven verhogen; in sommige gevallen kunnen symptomen worden verminderd.
  • chronische aandoeningen zoals kanker, diabetes of Parkinson: er zijn wetenschappelijk bewezen positieve effecten van sport en bewegen op het ziekteverloop.
  • personen met autisme: sport kan de motoriek en sociale vaardigheden verbeteren.


Het is cruciaal dat sportactiviteiten op maat worden aangeboden, afgestemd op de behoeften van elke specifieke doelgroep.

Word partner van G-sport Vlaanderen

Of u nu een sportclub, organisatie of individu bent, de mogelijkheden om een verschil te maken in de G-sportwereld zijn uitgebreid. Benieuwd naar hoe ook u kunt helpen om sport toegankelijk te maken voor iedereen? Neem dan contact op met G-sport Vlaanderen.

Erfgoeddag

Erfgoeddag 2025 draait om het thema Game on! Of u nu oude volksspelen nieuw leven wilt inblazen, een interactieve tentoonstelling over sportgeschiedenis wilt organiseren, of samen met lokale jeugdverenigingen een doe-activiteit wilt opzetten: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Om u op weg te helpen, bundelden we allerlei inspiratie. Van werkvormen en locaties tot mogelijke partners en inhoudelijke voorbeelden: u vindt het allemaal in ons inspiratieluik

Foto's: © G-sport Vlaanderen

Seppe Van Pottelbergh