Hoe beleefde u Erfgoeddag 2022?

De Wereld van Kina, Stad Gent © FARO

‘Schools erfgoed’, daar draaide Erfgoeddag 2022 om. Met een programma van meer dan 1.100 activiteiten hadden bezoekers een ruime keuze uit musea, archieven, erfgoedbibliotheken, lokale erfgoedorganisaties en vrijwilligersbewegingen.

Maar het bleef niet bij activiteiten op zondag, want dit jaar was er een primeur: de Erfgoeddag-week. Met een 300-tal Erfgoedklasbakken die van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april les gaven (en geven) over hun ‘vak’. Niet alleen gingen erfgoedwerkers naar de scholen toe, maar klassen kregen ook de kans om als vip ontvangen te worden in tal van erfgoedorganisaties.

Nu al kunnen we spreken van een geslaagde editie. Uw engagement en inzet was fantastisch! Bedankt!

Een primeur … die smaakt naar meer?

De nauwe samenwerking met onderwijs en de uitbreiding naar een Erfgoeddag-week is nieuw. Zowel voor u – erfgoedwerker – als voor de lokale, regionale en nationale coördinatie. We zijn dan ook heel benieuwd hoe u deze editie beleefd heeft.

Daarom stelden we enkele korte vragenlijsten op om te peilen naar uw bevindingen en ervaringen. Het invullen duurt slechts vijf minuten (echt!) maar uw antwoord is van onschatbare waarde. Zo bepaalt u mee de toekomst van Erfgoeddag. Invullen kan tot 13 mei.

Enkel met uw feedback kunnen wij de gepaste volgende stappen zetten. Niet alleen voor de toekomst van het evenement Erfgoeddag. Maar ook voor het potentieel van de samenwerkingen met onderwijs. Hoe kunnen we die verduurzamen? Waar zetten we best op in? En wat laten we liever achterwege?

Had u contact met scholen voor de reservatie van een Erfgoedklasbak of een vippakket? Bezorg de vragenlijst dan ook aan de betrokken leerkrachten. Verspreid deze oproep zeker ook mee in uw erfgoednetwerk. Bent u lokale of regionale coördinator? Neem deze communicatie dan ook op in uw (digitale) kanalen en persoonlijk netwerk. Alvast bedankt!

Op naar de toekomst

Deze evaluatieresultaten zullen niet zomaar in een ladekast verdwijnen. Integendeel! In primeur worden de eerste bevindingen gedeeld op het Groot Onderhoud. Dat jaarlijkse sectormoment vindt plaats op 31 mei in Mechelen, met als thema ‘Erfgoed x onderwijs = da’s klasse!’. Geen beter moment om terug – en vooruit – te blikken op de samenwerking met onderwijs. Zowel tijdens Erfgoeddag-week als daarnaast. Nog niet ingeschreven? Doe het dan nu.

En ook in de organisatie en uitwerking van alle toekomstige Erfgoeddagen – ja, die blijven zeker bestaan: dat leerde ons de uitgebreide evaluatie van najaar 2021 – houden we rekening met uw feedback en input. Met het thema ‘Beestig!’ voor Erfgoeddag op zondag 23 april 2023, willen we alvast zowel jong als oud bereiken.

Foto: De Wereld van Kina, Stad Gent © FARO

saidja steenhuyzen