Game on! voor de allerkleinsten

De buggytour ‘Speelvogels op reis’, Red Star Line Museum. Foto: FARO, Saidja Steenhuyzen

Baby’s en peuters vormen zo op het eerste gezicht allesbehalve een voor de hand liggend doelpubliek voor uw Erfgoeddag-activiteit. Ze hebben een  aandachtsboog van 'slechts' enkele minuten, kunnen vaak nog niet (lang) rondlopen, hebben dutjes nodig … En toch! Ook voor hen (en hun (groot)ouders!) kunt u een leuke activiteit organiseren. We nemen u in aanloop naar Erfgoeddag alvast mee langs enkele geslaagde initiatieven. 

Een rondje inspiratie

  • Het Red Star Line Museum organiseert enkele keren per jaar de buggytour Speelvogels op reis. Tijdens een rondleiding van een uur ontdekken (groot)ouders samen met hun baby of peuter de verschillende zalen. Doe-opdrachten zorgen voor een link met de museumcollectie. Denk dan aan spelen met een grote opblaasbare wereldbol of zoeken naar badeendjes in de doucheruimte: kleinschalige en simpele spelletjes die deel uitmaken van het verhaal van het museum.
  • In de buggytour Dierenpret van het MAS gaan de kinderen op zoek naar dieren in het museum. Tijdens de zoektocht raden ze dierengeluiden, doen ze dieren na en zingen ze een liedje. In het atelier gaan ze aan de slag met vingerverf en op het grote speeltapijt kunnen ze zich uitleven.
  • Stadsmuseum Lier legt de link met de bekende bijnaam van de Lierenaars, ‘de schapenkoppen’. De bezoekers wandelen op eigen tempo door het museum en bij vier stops ontdekken de baby’s en/of peuters de wonderlijke wereld van wol. Schommelen op een schaapje, geluiden van schapen leren kennen en uiteraard wol voelen, allemaal inspirerende activiteiten.
  • En ook het Industriemuseum ging deze zomer met Schatten van Vlieg aan de slag voor de allerkleinsten. Letters zoeken in een letterbak, drukken met stempels en potloden of vlechten met katoenen linten … Een perfecte manier om de collectie van het museum tastbaar en speels te maken voor de allerkleinsten.

Denk ook aan de (groot)ouders

Schatten van Vlieg in het Industriemuseum. Foto: FARO, Saidja Steenhuyzen

Geloof me, niets gaat boven de lach van je baby of peuter bij een nieuwe ontdekking of activiteit. Maar als (kersverse) ouder heb je het niet altijd gemakkelijk tijdens een uitstapje met je kind(eren). We geven daarom enkele praktische tips mee die u veel dankbaarheid zullen opleveren van de bezoekende ouders.

  • Plan de activiteit niet op een uur waarop de meeste kindjes hun dutje doen. Van 0 tot 1,5 jaar zijn dit vaak twee dutjes (in de voormiddag en kort na de middag). Van 1,5 tot 2,5 jaar is dit een lange middagdut. Activiteiten om 15.00 of 16.00 uur zijn daarom meestal perfect gepland. Voor kinderen vanaf 1,5 jaar kan ook de voormiddag rond 9.30 of 10.00 uur handig zijn.
  • Ouders met kleine kinderen zijn vaak al heel vroeg wakker. Waarom het museum speciaal voor hen niet eens een uurtje vroeger openen?
  • Geef aan waar er mogelijkheden zijn voor borstvoeding (aparte ruimte) of het opwarmen van flessen- en potjesvoeding (microgolfoven beschikbaar). 
  • Heeft uw erfgoedorganisatie een cafetaria? Voorzie dan enkele kinderstoelen op hoogte.
  • Kan de buggy mee in de museumzalen? Des te beter. Zo niet, voorzie een veilige plek waar hij kan achtergelaten worden.
  • Voorzie verzorgingskussens in de toiletten (liefst zowel in de mannen- als in de vrouwentoiletten).

Licht alle medewerkers in over bovenstaande voorzieningen (op alle verdiepingen, in alle zalen, in alle teams). Ouders hebben vaak heel dringend iets nodig (een krijsende baby zorgt al eens voor een paniekmoment). Geholpen worden door de eerste persoon die ze tegenkomen, is dan het beste.

Graag meer weten en lezen?

FARO-bibliotheek

In het Erfgoedwijzer-dossier 'Hoe verwelkomt u gezinnen met heel jonge kinderen?' krijgt u heel wat tips en goede voorbeelden over hoe u zelfs de allerjongste bezoekers kunt ontvangen in uw erfgoedhuis. 

En ook in de FARO-bibliotheek vindt u heel wat achtergrondliteratuur over het thema (allerjongsten, kinderen én jongeren). Een goed startpunt voor wat betreft de allerjongsten zijn de boeken Les bébés au musée (Editions érès, 2022) of Viewing art with babies: first encounters van Katherina Danko-McGhee (Routledge, 2023). Surf naar faro.be/bibliotheek voor meer info.

Erfgoeddag

Erfgoeddag 2025 draait om het thema Game on! Of u nu oude volksspelen nieuw leven wilt inblazen, een interactieve tentoonstelling over sportgeschiedenis wilt organiseren, of samen met lokale jeugdverenigingen een doe-activiteit wilt opzetten: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Om u op weg te helpen, bundelden we allerlei inspiratie. Van werkvormen en locaties tot mogelijke partners en inhoudelijke voorbeelden: u vindt het allemaal in ons inspiratieluik

Foto: de buggytour Speelvogels op reis, Red Star Line Museum / Schatten van Vlieg in het Industriemuseum. Foto's: FARO, Saidja Steenhuyzen

saidja steenhuyzen