Wiki Loves Art BE 2016: de resultaten zijn bekend

Jodensterren, Ronald Torfs (c) Wikimedia

Eind november sloot Wikimedia België het jaar feestelijk af met de prijsuitreiking voor de fotowedstrijd Wiki Loves Art in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel. Deze fotografiewedstrijd wou het draagvlak voor ontsluiting van cultureel erfgoed onder vrije licenties vergroten.

Wiki Loves Art werd in 2009 voor het eerst georganiseerd in de Verenigde Staten, en daarna ook in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Ook werden er elk jaar fotografiewedstrijden georganiseerd rond monumenten (2010, 2011, 2012, 2013 en 2015) en natuurlijk erfgoed (2014). Wiki Loves Monuments is sindsdien uitgegroeid tot de grootste fotografiewedstrijd ter wereld. Vrijdag werden ook prijzen uitgedeeld voor deze wedstrijd.

Maar terug naar Wiki Loves Art BE. Dat initiatief (waar FARO en Packed aan meewerkten) nodigde afgelopen zomer cultuurliefhebbers uit om de collecties van hun favoriete musea, archieven en erfgoedbibliotheken in heel België op Wikipedia te documenteren. Beeldbank Wikimedia Commons ontving tijdens het initiatief 2.987 foto’s van collecties uit 13 musea in Brussel, Vlaanderen én Wallonië.

Al deze beelden kunnen nu gebruikt worden om artikels op Wikipedia te illustreren. Op die manier krijgen zowel collecties als monumenten een (grotere) aanwezigheid op een van de meest geraadpleegde websites ter wereld.

In de loop van de zomer werden enkele leuke precedenten geschapen. Zo konden de deelnemers dankzij de pas verworven panoramavrijheid de architectuur van recentere museumgebouwen fotograferen zoals in het geval van Kazerne Dossin. Daarnaast werkte Wikimedia België samen met Musée de la Céramique d’Andenne om de makers van enkele recente stukken in hun collectie te overtuigen om de beelden van deze stukken in het publieke domein te plaatsen.

De jury selecteerde afgelopen maand een aantal foto’s. De fotografen werden tijdens de ceremonie beloond met catalogi en publicaties van de deelnemende instituten en een van de deelnemers werd door Portretstudio Baxton uit Brussel getrakteerd op een wet plate collodion portretsessie.

Benieuwd naar de winnaars en hun beelden? U kunt ze hier bekijken.

Meer info over Wiki Loves Art vindt u op de website van WLA.

Roel Daenen