Wiemu Roeselare wordt 'KOERS. Museum van de Wielersport'

WK Wielrennen 1963

Zopas maakte het Wielermuseum in Roeselare zijn nieuwe naam bekend. Exit Wiemu, enter KOERS. Museum van de Wielersport.

Het museum koos voor “een korte, krachtige, herkenbare en toepasselijke naam en baseline: KOERS. Museum van de Wielersport. De baseline ‘Museum van de Wielersport’ reflecteert zowel het Vlaamse kwaliteitslabel ‘museum’ als de specifieke focus op ‘wielersport’.”

Logo KOERS

Het naamlogo ‘KOERS’ krijgt zowel een gele, rode, blauwe als groene variant. Niet toevallig de kleuren van de regenboogtrui. Roeselare, zo stelt het persbericht, is “nu eenmaal de Hoofdstad der Wereldkampioenen. Benoni Beheyt (’63), de betreurde Jean-Pierre Monseré (’70), tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens (’76 en ’81), en pistefenomeen Patrick Sercu, zijn hier geboren of wonen in Roeselare. Hier voelen wereldkampioenen zich thuis.”

De lancering van de nieuwe naam en het nieuwe logo is ook de start van de campagne richting heropening. Vandaag, 28 maart, worden op de start- en aankomstplaats van Dwars Door Vlaanderen (Roeselare-Waregem) massaal KOERSvlaggetjes uitgedeeld. Wielerfans worden uitgenodigd om de lancering van KOERS mee te komen vieren en hun koerspassie te delen via de hashtags #KOERSmuseum en #VANRSL.

KOERSkaffee

KOERS wordt meer dan enkel een museum. Het krijgt een geïntegreerd toeristisch onthaal met wielershop en een uitgebouwd documentatiecentrum voor onderzoekers. Met lockers, oplaadpunten en doucheruimte wil het “de ideale uitvalsbasis voor recreatieve en sportieve fietsers [zijn]. In de nieuw aangelegde museumtuin die aansluit op het fietsknooppuntennetwerk komt het wielercafé dat toepasselijk KOERSkaffee wordt gedoopt. Enerzijds dient het als lage museale instap voor de fietser, anderzijds als een gezellige finish na een museumbezoek.”

Het vernieuwde museum opent de deuren op zondag 9 september, Open Monumentendag. In afwachting van de opening kunt u zich via de website van het nieuwe museum alvast inschrijven op de nieuwsbrief, of het museum volgen via Facebook, Twitter of Instagram. U kunt ook een kijkje nemen op de verbouwblog.

Foto: WK Wielrennen 1963. Benoni Beheyt wint in Ronse voor Rik Van Looy en Jo de Haan. CC0 via Wikimedia Commons.

Roel Daenen