Wegwijs in het Vlaams Parlement

Vlaams Parlement - nachtzicht

Recent ontving het Vlaams Parlement een aantal professionals uit de cultuursector. Onder de vleugels van een Vlaams volksvertegenwoordiger (die optrad als meter of peter) maakten ze een tweedaagse ervaringsgerichte stage mee. Verslag van onze man ter plaatse.

Dit soort stages is niet nieuw. Het Vlaams Parlement organiseert immers al meer dan tien jaar ‘politieke stages’ voor organisaties uit het middenveld. Hiermee wil het parlement “de verstandhouding tussen ondernemingen en politiek verbeteren”. Het is dan ook de bedoeling om “beleidsmedewerkers inzicht te geven in de besluitvorming van de overheid, de werking van het Vlaams Parlement en de rol van een Vlaams parlementslid. Ter plaatse aan den lijve ondervinden hoe het parlement en de parlementsleden werken, biedt de ideale manier om wederzijds begrip te creëren.” Het is de tweede maal dat de culturele sector mag langskomen; er waren vertegenwoordigers uit zowel de cultureel-erfgoedsector, de kunsten tot en met het sociaal-culturele vormingswerk.

Meter Katia

Elke stagiair kreeg dus een Vlaams volksvertegenwoordiger als meter of peter. Zelf kwam ik terecht bij Katia Segers, volksvertegenwoordiger (en senator in het Federale Parlement) voor SP.a. Het toeval wou dat ik haar een paar maand geleden had leren kennen, naar aanleiding van een opiniestuk in de krant over de relatie tussen de VRT en de cultuursector dat ik namens diezelfde cultuursector had geschreven. Naar aanleiding van een ‘vraag om uitleg’ kwam er een hoorzitting van de Commissie Cultuur, Jeugd en Media. We hadden dus heel wat met elkaar te bespreken.

Op de eerste dag werden we verwelkomd door parlementsvoorzitter Jan Peumans, die luidop bij zichzelf naging in hoeverre hij de deelnemende cultuurorganisaties kende. Hij kende – uiteraard – FARO, en had ook woorden van lof voor ons tijdschrift. Daarna woonden we, elk afzonderlijk, een fractievergadering van een politieke partij bij. Daar kwam een waaier van onderwerpen aan bod, zoals de Oosterweelverbinding en andere wegenwerken, de Boskaart, gemeentefusies, enzovoort. De fractievergaderingen zijn ‘interne vergaderingen’, doorgaans zonder pottenkijkers, waarin de standpunten en de agenda’s worden bepaald voor de commissievergaderingen en de plenaire sessies.

Weerzien

Tijdens de lunch maakten we kennis met nog een aantal andere volksvertegenwoordigers, en konden we honderduit vragen stellen over de werking van het parlement. Het was voor mij een blij weerzien met onder andere oud-FARO-medewerker en huidig Groen-fractieleider Björn Rzoska. Na de lunch woonden we met de groep een zitting bij van de commissie Cultuur, Jeugd en Media en konden we vaststellen hoe de bevoegde minister over een resem onderwerpen werd geïnterpelleerd.

De tweede dag ging van start met – opnieuw – een zitting van de commissie Cultuur, Jeugd en Media. ’s Middags lunchten we in groep met minister van Cultuur Sven Gatz en zijn adjunct-kabinetschef, en in aanwezigheid van een aantal leden van de (ons intussen welbekende) commissie. Elke stagiair stelde tijdens de lunch een vraag aan de minister, waarop die ons (in een relatief informele setting) van antwoord diende, al dan niet in interactie met de aanwezige commissieleden.

Communicatie-inspanningen

Ten slotte kregen we nog een presentatie door de persverantwoordelijke en een medewerker van de dienst communicatie van het Vlaams Parlement. We leerden dat het parlement kosten noch moeite spaart om de burger te informeren over de werkzaamheden. Geïnteresseerden – en dus ook de belanghebbende cultuurorganisaties – hebben een waaier van communicatiekanalen en informatiebronnen ter beschikking, zoals een handige, RSS-achtige nieuwsbrief die op zoekterm kan verfijnd worden. Ook lichtten ze een tipje van de sluier van het toekomstige bezoekerscentrum dat in de Lokettenzaal zal komen, en van een televisiezender – zeg maar TV Parlement – die binnenkort van start zal gaan. Ten slotte leerden we ook iets over de uitgebreide kunstcollectie van het parlement.

U vindt de presentatie hier.

Conclusie: een leerrijke, aangename en zinvolle tweedaagse waarin wij als stagiairs het Vlaams Parlement en een aantal volksvertegenwoordigers hebben leren kennen. En omgekeerd kregen we de kans om onze organisaties voor te stellen aan de volksvertegenwoordigers. U kunt op Flickr een aantal actiefoto’s bekijken.

Roel Daenen