Van de Cycladen naar leren lezen
Recent verschenen twee interessante ‘museumstrips’ met auteurs van eigen bodem. Judith Vanistendael presenteert met het Louvre Atan van Kea en Pieter De Poortere stelt met het Huis van Alijn Altijd feest! Hendrik en Poes vieren Nieuwjaar voor.
Het Louvre, om daarmee te beginnen, werkt sinds 1995 onafgebroken aan een reeks strips die de collectie, de werking, het publiek en de medewerkers op een unieke manier in beeld brengt. Op de conferentie Comics @ the Museum begin september vertelde de verantwoordelijke voor deze reeks, Fabrice Douar, honderduit over het hoe en waarom van dit – het moet gezegd – succesvolle initiatief. U leest zijn inzichten in het geïllustreerde verslag. Ook in het juninummer van faro kwam de uitgeefstrategie van het Louvre aan bod. Dat artikel kunt u via deze link ophalen, gratis en voor niks.
Wie er ook op die conferentie present tekenden waren stripauteurs Judith Vanistendael en Pieter De Poortere (die laatste is sinds juni overigens ook voorzitter van het Stripmuseum, en daarover leest u meer in een artikel in de Brusselse stadskrant Bruzz).
Vanistendaels diepmenselijke en aangrijpende graphic novels als De Maagd en de Neger en Toen David zijn stem verloor zijn wereldwijd vertaald. De bekroonde kinderboekenreeks Rosie en Moussa, die ze samen met Michael de Cock maakte, werd verfilmd door Dorothée Van Den Berghe. Haar vorige boek, het prachtige, poëtische De Walvisbibliotheek dat ze samen met scenarioschrijver Zidrou maakte werd in 2021 bekroond met de Willy Vandersteenprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige album van het jaar.
En recent werd Judith Vanistendael bekroond met de Bronzen Adhemar, de belangrijkste stripprijs van Vlaanderen. Naar aanleiding daarvan opent het Cultuurhuis de Warande in Turnhout op 8 november een overzichtstentoonstelling met het werk van Vanistendael.
Atan van Kea is uitgegeven door Les Edition du Louvre en Oogachtend en ligt sinds donderdag in de winkel.
Waar is dat feestje?
Altijd feest! Hendrik en Poes vieren Nieuwjaar is een nieuwe Lees-Trip, geïllustreerd door Pieter De Poortere. De Lees-Trip is een uitgave van Nanuq in samenwerking met het Huis van Alijn. In dit stripverhaal voor beginnende lezers staan Hendrik en Poes, de spookjes van het museum, centraal.
Als museum van het dagelijks leven toont het Huis van Alijn hoe mensen kleur geven aan belangrijke momenten in hun leven, bijvoorbeeld door het vieren van een nieuw jaar. In de superdiverse samenleving vieren mensen nieuwjaar op verschillende momenten en uiteenlopende manieren. Elk ritueel is uniek maar de boodschap is voor iedereen heel herkenbaar: we wensen elkaar geluk en voorspoed. We komen samen en vieren feest! Via deze strip maken kinderen op een plezante manier kennis met allerlei boeiende feesten.
Pieter De Poortere debuteerde in 2001 met het woordloze Boerke, dat meteen de prijs ontving voor beste Nederlandstalige album van het jaar. Tot nu verschenen er twaalf albums van Boerke, en de serie werd al gepubliceerd in de Nederlandstalige pers (Humo, Knack, Zone 5300) en Franse pers (Fluide Glacial, Le Monde, Ferraille Illustré, L’echo des Savanes). De kruising van de cynische humor en de onschuldige tekenstijl vormen een duidelijk eigen handschrift. Ondertussen groeide Boerke uit tot een tekenfilmfiguur en zal Canvas in 2023 het tweede seizoen van de animatieserie Boerke op het scherm brengen. Pieter De Poortere werd ook door Disney gevraagd om een eigen Mickey Mouse verhaal te tekenen. Dit verhaal kwam in 2019 in de winkels. In 2020 verscheen Lam, een zoekprentenboek i.s.m. het MSK (Gent) over het Lam Gods en in 2022 verscheen Renée, een zoekprentenboek over Brussel.
Feestelijke lancering
De Lees-Trip wordt feestelijk voorgesteld in het Huis van Alijn op zaterdag 29 oktober 2022 om 11.00 uur met een signeersessie van Pieter De Poortere en een optreden van Wim Claeys en de Stemband. De lancering is gratis, iedereen is welkom. Meer info over de feestelijke lancering.
Tot slot herinneren we u graag nog aan de call van Stripgids op Comics @ the Museum: tijdens die conferentie stelde Stripgids-bestuurder Karl van den Broeck een aanmoedingspremie voor, t.w.v. 5.000 euro, die in 2023 aan een stripauteur zal worden uitgereikt die voor een erfgoedorganisatie een verhaal uitwerkt. Er is een bijhorend reglement dat u hier kan ophalen. Hiermee wil Stripgids musea, archieven, erfgoedbibliotheken en andere erfgoedorganisaties aanmoedigen om werk te maken van een (eerste) strip. Veel succes!
Cover en uitsnede uit Atan van Kea van Judith Vanistendael © Oogachtend / Cover Altijd Feest © Nanuq