Unlock History | Hoe ‘geschiedenis’ naar een breder publiek vertalen?

Screenshot Unlock History App

Volgende week dinsdag organiseert het Vlaams-Nederlands huis deBuren een avond met als titel ‘Unlock History’, rond de vraag hoe historici – en bij uitbreiding erfgoedwerkers – hun werk nog ‘verkocht’ (of zichtbaar) krijgen, in een tijd waarin de informatiestroom ontzagwekkende proporties krijgt.

De Nederlandse onderzoeker Kees Ribbens signaleerde met zijn standaardwerk ‘Een eigentijds verleden. Alledaagse historische cultuur in Nederland, 1945-2000’ uit 2002 dat er over het historisch besef van de Nederlanders met enige regelmaat geklaagd wordt. In dat boek toont hij ook aan dat de historische belangstelling niet zozeer is verminderd als wel veranderd qua vorm en inhoud. De alledaagse historische cultuur is veelomvattender en individueler dan voorheen, maar ook visueler en materiëler. Zo lijken teksten – het medium par excellence van de historicus – meer en meer de duimen te moeten leggen voor het visuele.

Er duiken meer en meer initiatieven op die op deze uitdaging een antwoord proberen te bieden. Zo ontwikkelde het Historisch Nieuwsblad een (prijswinnende) app, een interactieve documentaire, gecombineerd met een schatkamer vol achtergrondinformatie en bronnen. Maar ook fictie en storytelling kunnen uitgelezen middelen zijn om geschiedenis – en via de geschiedenis, de erfgoedobjecten – bij een breder publiek te brengen. Na de voorstelling van de Unlock History App spreken Christine De Weerdt (directeur STAM), Bruno De Wever (Instituut voor Publieksgeschiedenis, UGent) en Annemarie Lavèn (redactie Historisch Nieuwsblad) over de toekomst van de geschiedenis. Guido van Eijck (hoofdredacteur van yournalism) modereert de avond.

Deze avond kan u ook veel inspiratie bieden indien u overweegt om een programmavoorstel te doen aan de VRT.

Meer info:
10.03.15 | 19.30 - 21.15 uur
deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel
5 euro, reserveren aanbevolen.

Roel Daenen
deBuren
beeldvorming
geschiedenis
STAM
Instituut voor Publieksgeschiedenis
Debat