Stad Sint-Niklaas neemt huis Janssens onder handen

Huis Janssens (c) Waas Erfgoed

Huis Janssens in de Zamanstraat, op een steenworp van de grootste markt van het land, is de thuisbasis van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas. Die werd opgericht in 1861 en is vandaag (naar eigen zeggen) de oudste geschiedkundige kring van Vlaanderen. In het najaar start de buitenrestauratie van het 19e-eeuwse herenhuis. Dat betekent dat de hele collectie tijdelijk moet verhuizen en zowel de inrichting als de functie van het pand kan herdacht worden. Een uitdaging, zoals dat heet.

In de tweede fase wordt het interieur volledig gerestaureerd. Dat dossier is goedgekeurd maar wacht op toekenning van de restauratiepremie. De stad “gaat uit van een historisch verantwoorde reconstructie van de oorspronkelijke aankleding, met aanpassingen in functie van hedendaags comfort. Een belangrijk gedeelte van het huis behoudt zijn museale functie. Het streefdoel van de heropening van het gebouw is 2020-2021.”

Huis Janssens is, voor wie het nog niet kent, een pand met een rijke geschiedenis. Zoals dit filmpje van de (laatste) publieksopening in 2011 illustreert, bevat het een rijke en verscheiden collectie.

Het naburige STEM neemt als collectiebeheerder de coördinatie van de verhuis en de opslag van de collecties waar. Daartoe stelt het museum zijn depots ter beschikking, voor de duur van de restauratie. Zo wordt de zolder boven het Exlibriscentrum het tijdelijk depot voor grotere en ‘onbestemde objecten’. Het open en het gesloten depot zal worden gebruikt voor de kleine(re) voorwerpen. FARO is ook betrokken bij de inrichting van het depot en de verhuis van de collecties.

Bekijk het filmpje hieronder om een beeld te krijgen van de grootte van de collecties en de uitdaging waar de stad Sint-Niklaas voor staat.

Meer info over het project krijgt u bij Tamara Van Hout, adviseur monumentenzorg.


 

Roel Daenen