Play | Een nieuw performanceproject van Het Firmament

Foto Play (c) Eric Raeves

Oude poppenspelpoppen en poppenspelopvattingen, wat kunnen erfgoedwerkers er mee doen? Poppen kunnen in een kast gehangen worden, of in een vitrine uitgestald worden. Als onbeweeglijke restanten van een vergane glorie. Maar moeten we het daarbij laten, en nostalgisch terugblikken op die oude tijden? Kunnen we dat artistieke verleden niet oppakken en verpakken in nieuwe artistieke vormen? PLAY > is een nieuw, inspirerend erfgoedproject van Het Firmament.

Wanneer die 'oude dingen' in een andere context gezet worden, kan iets nieuws gecreëerd worden. Figurentheater is altijd al een kruisbestuiving van verschillende kunsten - beeld en theater - geweest. Waarom dan niet oud materiaal vermengen met nieuwe kunsten? In dialoog, in harmonie, in confrontatie. Performances, voorstellingen, interactieve tentoonstellingen, toonmomenten van workshops, etc. laten toe figurentheatererfgoed te ontsluiten en aan een publiek te presenteren, waardoor dit erfgoed ook gemakkelijker actueel wordt gehouden. Oude en nieuwe technieken kunnen bijvoorbeeld samen worden gebruikt in eenzelfde voorstelling, traditionele elementen kunnen een hedendaagse invulling krijgen, of een oude theaterpop kan een nieuwe bestemming krijgen. Zo blijft het figurentheatererfgoed levend en dynamisch,”  aldus de Amerikaanse performancewetenschapster Diana Taylor, geciteerd in 'De boom op het dak. Verdiepingen in het figurentheatererfgoed'.

Het Firmament vroeg aan multidisciplinair kunstenaar Eric Raeves om met oud materiaal en oude technieken aan de slag te gaan. Het resultaat is een parcours van performance, tentoonstelling, theater en dans. Een reis die je doet verdwalen in een spel met materialen, vormen, kleuren, licht, verhalen en tekst. Met materieel en immaterieel erfgoed, met oude poppen, opvattingen en technieken. Hij sprak met poppenspelers, bezocht hun ateliers, snuisterde in opslagplaatsen, op zolders en in kelders. Hij doet dat vanuit een fascinatie voor de poppenspelers, voor theaterpoppen, voor objecten op zich. Uit een fascinatie voor de manier waarop kunstenaars in het verleden en nu nog, altijd weer opnieuw, omgaan met materiaal. En waardoor ze bij de kijker verwondering opwekken.

Met PLAY > zet Het Firmament het figurentheatererfgoed op een hedendaagse manier in en creëert het een relevante omgang met het erfgoed vandaag de dag. Het is in die dialoog tussen overlevering en actualisering dat erfgoedwerking vandaag haar relevantie vindt. Dé manier om het figurentheater en haar erfgoed toegankelijker te maken voor het grote publiek. En bovendien de rode draad doorheen de werking van Het Firmament met projecten als GameHUB, Bedverhalen in het kasteel, de VRT-kerstspot, Fire of Freedom, etc.

Toondata en meer info vindt u op de site van Het Firmament. Eerstvolgende data zijn 3 - 4 en 5 december in het cultuurcentrum Hasselt.

Artistieke leiding: Eric Raeves
Productie: Het Firmament, (t)Huis voor figurentheater
i.s.m. CC Mechelen, CC De Werft - Geel, CC Hasselt, CC Merksem

Roel Daenen