Oproep 'Sorry is een begin'

Spotprent van koning Leopold II van België die als slang een Congolees verstrikt. Edward Linley Sambourne, cartoon in Punch, gepubliceerd op 28 november 1906. Publiek domein via Wikimedia Commons.

U kon er de afgelopen maanden niet naast kijken in de media. In tal van opiniestukken stelden tal van opiniemakers het feit aan de kaak dat 'België' geen excuses aan zijn voormalige kolonie heeft aangeboden. Vandaag verscheen er een bijzondere oproep.

Begin februari riep een expertengroep van de Verenigde Naties ons land op om verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat "donkere hoofdstuk" uit de Belgische geschiedenis hebben plaatsgevonden.

En nu is er dus een initiatief uit een geheel onverwachte hoek, de reclamewereld. 'Sorry is een begin' is een oproep met een duidelijke propositie: wie schrijft in naam van de Belgische bevolking de beste verontschuldiging aan Congo?

Geoffrey Hantson, creatief directeur Happiness en bestuurslid van initiatiefnemer Creative Belgium: “Een weldoordachte en oprechte ‘sorry’ formuleren is een moeilijke oefening die enorm veel inlevingsvermogen vraagt. Niet alleen moet je beseffen wat er echt op het spel staat, je moet je ook in de plaats kunnen stellen van de mensen tot wie je je richt. Elk detail telt: de toon, een woordnuance, en uiteraard de inhoud. Je zou een juist geformuleerde verontschuldigingsbrief dus het summum van copywriting kunnen noemen.” Het is een project dat wordt gerealiseerd in overleg met "dekolonisatie-experten uit de Afrikaanse gemeenschap."

Nog uit het persbericht: "Woorden zijn krachtig, dat weet de communicatie-industrie als geen ander. Net omdat onze boodschappen zoveel impact kunnen hebben, is het belangrijk dat we ze zorgvuldig formuleren. De reclamewereld is zich bewust van die verantwoordelijkheid."

Alle info vindt u op www.sorryiseenbegin.be.


Ook FARO spitst zich toe op deze thematiek, onder de noemer 'conflict en meerstemmigheid'. Hierrond organiseerden we recent een aantal activiteiten. Meer nieuws en aanbod volgen binnenkort!

Afbeelding: Spotprent van koning Leopold II van België die als slang een Congolees verstrikt. Edward Linley Sambourne, cartoon in Punch, gepubliceerd op 28 november 1906. Publiek domein via Wikimedia Commons.

Roel Daenen