Museum Vleeshuis vernieuwd

Klavecimbel Andreas Ruckers II. Beeld: Michael Wuyts en Bart Huysmans

Wie recent het Museum Vleeshuis in Antwerpen wou bezoeken, stond voor een gesloten deur: ‘Gesloten wegens renovatie’. Na een periode van opfrissingswerken opende Museum Vleeshuis vorige week opnieuw de deuren. Het doel van al die werkzaamheden? De verhalen rond de tentoongestelde voorwerpen veel beter tot hun recht laten komen.

“De opstelling op de gelijkvloerse verdieping is aangepast aan de noden van de hedendaagse museumbezoeker: door minder objecten te tonen komen de verhalen veel beter tot hun recht. Bijzondere stukken staan letterlijk in de kijker, en de ruimte achteraan is ingericht als ‘schatkamer’: een plaats voor wisselende presentaties die een aanvullend verhaal vertellen. We gaan van start met een presentatie over het leven van de familie Duarte,” aldus de bevoegde schepen in het persbericht.

16e-eeuws Antwerpen. Collectie Stad Antwerpen, Museum Plantin-Moretus

Een museum over het Antwerpse muziekleven in een historisch gebouw

In het 16e-eeuwse Antwerpen domineerden twee gebouwen de skyline: het Vleeshuis en de kathedraal. Door de eeuwen heen is het Vleeshuis een landmark gebleven. Door de nieuwe opstelling krijgt het museum opnieuw de aandacht die het verdient. Dankzij een metersgroot 16e-eeuws panorama, het opvallend kleurgebruik van de inrichting, het maken van nissen en het vergroten van de zalen komt het historische gebouw nu volledig tot zijn recht.

Optimalisatie Klank van de Stad

Klank van de Stad is het verhaal van meer dan zes eeuwen muziekleven in Antwerpen. Enkele kleine ingrepen zorgen ervoor dat dit verhaal scherper gesteld is. De kleinere verzameling instrumenten en collectiestukken krijgt meer ruimte en wordt beter uitgelicht. Antwerpse sleutelstukken leiden de verschillende thema’s in en het wisselend kleurgebruik creëert drama en brengt het verhaal van Klank van de Stad tot leven.

Een kleine ruimte achteraan het gebouw is omgetoverd tot schatkamer, en zal gebruikt worden als open depot waar twee maal per jaar kleine aanvullende presentaties worden getoond. Tot 23 september toont de schatkamer objecten die een bredere kijk geven op het leven van de familie Duarte. Luxeobjecten, boeken en partituren, maar ook het Joannes Ruckers-virginaal uit 1611 (een van de oudste klavierinstrumenten uit de collectie) illustreren het leven van de muzikale buren van Rubens. De familie Duarte? Die naam doet een belletje rinkelen. Deze illustere 17e-eeuwse familie kwamen we ook recent tegen in het vernieuwde Rockox-Snijdershuis. Gambaspeler Thomas Baeté nam recent een cd op met werk van leden van deze vooraanstaande Antwerpse muziekfamilie.

Partytime

Muziekfeest voor jong en oud op 8 april

En zoals het een museum dat de ondertitel ‘Klank van de Stad’ draagt past, wordt de nieuwe inrichting luister bijgezet met een muziekfeest. Als u op zondag 8 april nog een blanco agenda heeft, dan weet u waarheen. Met concerten, workshops muziek en gadgets maken, en nog veel meer. U vindt alle info op de website van het museum.

Foto's:

  • Klavecimbel Andreas Ruckers II. Beeld: Michael Wuyts en Bart Huysmans
  • 16e-eeuws Antwerpen. Collectie Stad Antwerpen, Museum Plantin-Moretus
Roel Daenen