Museum Night Fever in Brussel

Optreden in het museum © VisitBrussels

Museum Night Fever keert op zaterdag 22 oktober 2022 van 19.00 tot 01.00 uur terug voor haar 15e editie. Met 34 musea verspreid over Brussel is dit de grootste editie ooit.

Zoals elk jaar biedt Museum Night Fever bezoekers de kans om hun eigen parcours samen te stellen aan de hand van een honderdtal artistieke activiteiten. Het resultaat van samenwerkingen tussen jonge multidisciplinaire kunstenaars, collectieven of kunstscholen en de Brusselse musea. Het doel van deze energiebom? Musea presenteren als plekken van betekenis, inspiratie, plezier en ontspanning.

Inclusiviteit

Dit jaar zet Museum Night Fever zich expliciet - nog meer dan voorheen - in voor een inclusief beleid. Een deel van het aanbod is het resultaat van een projectoproep aan kunstenaars uit de LGBTQIA+-gemeenschap om zo hun talenten en boodschappen, die in de klassieke museumprogramma's nog ondervertegenwoordigd zijn, in de spotlights te zetten.

Ook rijden de hele avond pendeldiensten van de MIVB tussen de verschillende deelnemende musea. Als nieuwigheid zullen ook historische trams en bussen een van de voorgestelde shuttlediensten verzorgen.

Museum Night Fever 2017 © Brusselse Museumraad - Hidden Raven

Deelnemende musea

De musea (en kunsthallen) die dit jaar opnieuw deelnemen aan de Museumnacht: ARGOS, art et marges musée museum, Autoworld Brussels, Choco-Story Brussels, CINEMATEK, CIVA, Fondation A, Fondation Boghossian - Villa Empain, GardeRobe MannekenPis, Groot Koninklijk Serment en van St-Joris der Kruisboogschutters, Sint-Gorikshallen, Huis van de Europese Geschiedenis, Maison des Arts, Broodhuis – Museum van de stad Brussel, MIMA - Millennium Iconoclast Museum of Art, MoMuse – Gemeentelijk Museum van Sint-Jans-Molenbeek, BELvue Museum, Museum van de Nationale Bank, Belgisch Stripcentrum, Riolenmuseum, Joods Museum van België, Mode & Kant Museum, Museum voor Natuurwetenschappen, Coudenbergpaleis, Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en WIELS.

Andere musea maken na enkele jaren afwezigheid een comeback; het Museum voor Kunst en Geschiedenis, het Parlamentarium, Train World, het Design Museum Brussel en KANAL - Centre Pompidou, dat in de tentoonstelling Kinshasa (N)Tonga, tussen toekomst en stof en verschillende performances zal presenteren in hun tijdelijke ruimte K1. En daar bovenop nemen Fondation Thalie, ISELP en La Loge voor de eerste keer deel.

Prachtig programma

Het overzicht van performances, animaties en tentoonstellingen te zien tijdens Museum Night Fever vindt u op museumnightfever.be.

De deelnemende musea doen een beroep op een honderdtal jonge kunstenaars. Die krijgen voor een avond carte blanche. Met immersieve installaties, concerten, dj-sets, participatieve workshops, dans, urban circus, modeshows, poëzie en silent disco als resultaat. 

Om een bekende hit te parafraseren: Waar is dat feestje? In Brussel is dat feestje!

Bron en beelden: Brusselse Museumraad

Roel Daenen