Heropening Maquette van Rome 

Maquette van Rome (c) KMKG

De Maquette van Rome, een van de topstukken van het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark, is opnieuw toegankelijk voor het grote publiek. De opstelling rond de maquette werd onder handen genomen. 

De maquette, die de stad Rome voorstelt op het toppunt van haar pracht aan het einde van de 4e eeuw, wordt jaarlijks door tal van bezoekers uit de hele wereld bewonderd. De voorbije jaren was de installatie echter in onbruik geraakt: de technologie was stuk en de grote 'kuil' waarin dit schaalmodel van de hoofdstad van het Romeinse Rijk opgesteld stond, verzamelde vooral stof. En meewarige blikken.

Vorig jaar echter werd de maquette grondig gereinigd, waar nodig gerestaureerd en volledig digitaal in kaart gebracht. De belangrijkste ingreep is de opwaardering van de opstelling errond. De integratie van moderne technologie (zoals video, 3D-animaties, virtual reality en augmented reality) "leidt tot een interactieve en meeslepende ervaring", aldus de persdienst van het museum. 

Voor dit omvangrijke project kon het Museum Kunst & Geschiedenis rekenen op de financiële steun van het Fonds Alexis Liénard, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en van de Vrienden van de KMKG.

Op de bovenverdieping maken bezoekers via videoschermen kennis met het dagelijkse leven in Rome en komen ze meer te weten over het werk en leven van architect Paul Bigot, de man achter de maquette. Touchscreens bieden uitgebreide informatie over tien iconische gebouwen uit Rome, zoals het Colosseum, het Circus Maximus, het Forum Romanum of het Pantheon.

Paul Bigot voor de maqette (c) KMKG

De maquette werd gemaakt door de Franse architect Paul Bigot. Hij wijdde een groot deel van zijn leven aan deze reconstructie en maakte er vier exemplaren van, waarvan enkel zijn werkmodel (aan de Universiteit van Caen) en dit in Brussel bewaard bleven. De maquette in Brussel is bovendien de enige die ingekleurd werd. Het reliëfplan, op schaal 1/400, meet 11 x 4 meter "en is een must voor de schoolbezoeken aan het Museum Kunst & Geschiedenis".

Vernieuwde opstelling

De benedenverdieping, die meer dan 20 jaar gesloten was voor het publiek, biedt een heel ander en uniek zicht op de maquette. Via tablets (verkrijgbaar aan het onthaal van het museum) en augmented reality kunnen bezoekers een aantal gebouwen in 3D verkennen. Hier maken ze ook kennis met vier inwoners van Rome. Terwijl ze vertellen over hun leven tonen ze het multiculturele karakter van de Romeinse samenleving aan, en de mogelijkheden die ze bood om de sociale ladder te beklimmen.

Zo ontmoeten de bezoekers onder andere een vrijgelaten slavin, oorspronkelijk afkomstig uit het kustgebied van de Levant, die als handelaarster werkt en hoopt een eigen zaak te beginnen. Of een jongeman uit Noord-Afrika, die naar Rome reisde om architectuur te studeren. Tot slot is er een extraatje voor (scholen)groepen: zij krijgen de kans om via virtual reality de straten van het oude Rome te verkennen. 

Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel
www.maquetterome.be

Foto's:

  • Maquette van Rome (c) KMKG
  • Paul Bigot voor de maqette (c) KMKG
Roel Daenen