GUM opent

GUM © Michiel Devijver

Vanaf zaterdag 3 oktober heeft Gent er een nieuw museum bij. Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) opent zijn deuren midden in de Plantentuin, om de hoek van MSK Gent en S.M.A.K. 

Het GUM wordt geen doorsnee wetenschapsmuseum, maar een 'Forum voor Wetenschap, Twijfel & Kunst'. In het GUM is wetenschap geen magie, maar het resultaat van vallen en opstaan, van twijfel en verbeelding. Wetenschap is mensenwerk en dus is niets menselijks haar vreemd. Buiten de lijnen denken, niets zomaar voor waar aannemen, en met lef en creativiteit een probleem te lijf gaan, zo doe je aan wetenschap. Dit alles zullen bezoekers ontdekken, voelen en proeven in het GUM.

Omwille van corona moest het GUM zijn openingsweekend in maart uitstellen. Maar uitstel is geen afstel, de opening duurt nu zelfs een volledige maand! Van 3 tot en met 31 oktober garandeert het GUM onder de noemer ‘Welkom in het hoofd van de wetenschapper’ een coronaproof feestmaand voor iedereen. Bezoekers kunnen online kiezen uit een uitgebreid programma van gratis workshops en activiteiten.


Marjan Doom, directeur GUM: "Hoe toon je de schoonheid, complexiteit én kwetsbaarheid van wetenschap, zonder haar geloofwaardigheid op het spel te zetten? Het is een vraag waar we lang over gedubd, gepuzzeld en overlegd hebben, en ik ben ongelooflijk fier op het resultaat dan we vandaag aan het brede publiek mogen voorstellen. Het GUM toont wetenschap aan het werk, maar wordt vooral een vrijplaats voor twijfel, reflectie en bezinning. Ik ben ervan overtuigd dat het GUM een cruciale rol te spelen heeft in deze tijd en samenleving, waarin wetenschap duiding verdient."

Het volledige programma van de openingsmaand kunt u op de website raadplegen.

Foto cover: GUM © Michiel Devijver
Bron: persbericht GUM

Roel Daenen