AP en British Movietone plaatsen grote hoeveelheid audiovisueel erfgoed op YouTube

AP

Het Amerikaanse persbureau AP heeft in samenwerking met British Movietone zopas ruim 550.000 historische nieuwsvideo's toegevoegd op YouTube. De gedigitaliseerde filmpjes gaan terug tot 1895 en worden geüpload op twee kanalen: AP Archive en British Movietone. Alle nieuwscategorieën komen daarbij aan bod: van ‘hard nieuws’, over sport, muziek en sociale geschiedenis, tot lifestyle en beroemdheden. Aanvankelijk in zwartwit en zonder geluid, maar later in kleur en met geluid.

“Bij AP zijn we altijd verbaasd over de enorme hoeveelheid aan beelden waarover we beschikken”, aldus een woordvoerder van het persagentschap bij de lancering. "Nu kan het publiek voor het eerst genieten van de oudste en opmerkelijkste momenten in de geschiedenis.”

En dat zijn geen loze woorden. Zo bevat de collectie veel grote nieuwsonderwerpen uit de wereldgeschiedenis. Zo is de toespraak van de Italiaanse dictator Mussolini uit 1931 terug te bekijken, waarin hij vraagt om wereldvrede. Of nog: de atoombom op Hiroshima, en het vertrek van de Titanic naar de haven van Southhampton.

Er zijn ook items uit eigen land. Zo kunt u een reportage bekijken over de Duitse inval in mei 1940. Of de zaligverklaring van Pater Damiaan door paus Johannes-Paulus II op 4 juni 1995, nieuws over de Dutroux-affaire, enzovoort. Daarnaast is er plek voor lichtere onderwerpen. Er is een erg ruime vertegenwoordiging van entertainmentvideo's. Op 19 juni 1956 bijvoorbeeld arriveert de Amerikaanse filmster Marilyn Monroe met haar man Arthur Miller op het vliegveld van Londen.

Meer informatie over de gebruiksvoorwaarden van de videofragmenten vindt u op de website van AP Archive.

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.
Roel Daenen
audiovisueel erfgoed
digitalisering
AP
YouTube
British Movietone