Registreer uw Erfgoeddag-activiteit

© Jolien Roos, Bazart. Toerisme Vlaanderen via Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Worden uw plannen voor de Erfgoeddag of voor de Erfgoeddag-week stilaan concreet? Activiteiten inschrijven kan nog via inschrijven.erfgoeddag.be. In dit blogbericht stellen we u beknopt een overzicht van de mogelijkheden voor, en bieden we ondersteuning waar mogelijk.

Erfgoeddag

Op zondag 24 april 2022 ontvangen we op Erfgoeddag traditiegetrouw het publiek. Met als blikvanger het ‘schools’ erfgoed: alles wat te maken heeft met opvoeding, leren en opgroeien. Dit is een breed thema: zowel handboeken als andere hulpmiddelen kunnen aan bod komen, net als tradities als de eindejaarsreizen, straffen en beloningen, schooluniformen en noem maar op. 

U leest heel wat tips en insteken in de inspiratiebrochure, op de Erfgoeddag-blog of in de maandelijkse Erfgoeddag-nieuwsbrief.

Erfgoeddag-week

Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april 2022 is er de Erfgoeddag-week voor leerlingen en leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Een week waarin we collectief, met de hele erfgoedsector, leerlingen en leerkrachten warm laten lopen voor erfgoed. De interesse vanuit het onderwijs voor dit initiatief blijkt nu al groot. Wat kunt u concreet organiseren? 

Tegelijkertijd nodigen we álle leerkrachten en schooldirecties in Vlaanderen en Brussel uit om in die week erfgoedactiviteiten te plannen. Hier leest u hoe we dat doen. Erfgoeddag kan ook hét moment zijn om het resultaat te tonen van een langere samenwerking tussen scholen en lokale erfgoedpartners rond het erfgoed in de nabije omgeving van de school. Denk bv. aan Buurten met erfgoed en Slimerfgoed.

Hoe dien ik mijn activiteit(en) in? 

U kunt uw activiteiten registreren via inschrijven.erfgoeddag.be. Gebruik daarvoor uw bestaande account, of maak een nieuw aan. Op deze pagina leest u hoe u initiatieven voor Erfgoeddag en -week kunt indienen, en hoe het proces daarna precies verloopt. Wil u vooraf al even verkennen welke info gevraagd wordt in de formulieren? Dat kan: 

Coachingstraject ‘Erfgoedklasbakken’ 

We moedigen iedereen in uw organisatie aan om als Erfgoedklasbak een verhaal te brengen voor de klas, op een lesuur tijd. Iedereen, dat wil zeggen: niet alleen de usual suspects (de educatieve medewerkers dus), maar ook de archivaris, conservator, onderzoeker, suppoost, scenograaf, bibliothecaris en noem maar op.

Om u met de voorbereiding te helpen bieden we u een (gratis) coaching aan. Hierin leert u hoe u een les opbouwt, interactief werkt met een klas en gebruikmaakt van hulpmiddelen. En als u dat allemaal al in de vingers heeft: hoe u het nog beter doet. Geef uw (educatieve) expertise een boost en doe mee! Deze coaching zal ook vruchten dragen voor andere projecten, na de Erfgoeddag-week. We organiseren deze coaching met Oetang Learning Designers. Meer info en inschrijven.

Heeft u vragen, feedback, suggesties?

Bel of mail naar Eva Begine en Michelle Van Meerhaeghe via info@erfgoeddag.be of 02 213 10 74. We denken graag mee na!

Foto: © Jolien Roos, Bazart. Toerisme Vlaanderen via Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Michelle Van Meerhaeghe