3 x Pieter Bruegel de Oude

Foto: Pieter Bruegel the Elder, (c. 1525/30 Breugel or Antwerp? – 1569 Brussels) Peasant Dance c. 1568, oak, 113,5 x 164 cm, Kunsthistorisches Museum Vienna, Picture Gallery © KHM-Museumsverband. Via persmap.

De Vlaamse Meesters worden de komende jaren een hot topic. In september was er de opening van Adriaen Brouwer, meester van emoties in Oudenaarde, in oktober start in Wenen een omvangrijke overzichtstentoonstelling over het werk van Pieter Bruegel de Oude. In het kader van het Vlaamse Meesters programma, belooft 2019 het jaar van Bruegel te worden.

Bruegel in Wenen

In 2019 zal het 450 jaar geleden zijn dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Slechts veertig werken van zijn hand bleven bewaard. De twaalf paneelschilderingen in het Kunsthistorisch Museum in Wenen vormen ’s werelds grootste collectie van diens werk. Daarom organiseert het museum Bruegels allereerste monografische tentoonstelling Bruegel - The Hand of the Master. Dat het museum uitzonderlijk veel schilderijen van Bruegel bezit, komt omdat de Habsburgers zijn werk al vroeg verzamelden. Samen met talrijke internationale leenwerken uit musea en privécollecties in Europa en de Verenigde Staten, vormen ze de kern van deze tentoonstelling ter ere van een uitzonderlijk kunstenaar. Meer info leest u hier

Materiaal en technieken van Bruegel

Het Kunsthistorisch Museum in Wenen toont al sinds 2017 een reeks inspirerende tentoonstellingen over Vlaamse kunst en cultuur. Van 6 tot 8 december organiseren zij eveneens het symposium The Hand of the Master. Materials and Techniques of Pieter Bruegel the Elder. Het symposium kadert in de Bruegel-tentoonstelling in datzelfde museum en zal een inspirerende groep academici, conservatoren en wetenschappers samenbrengen die onderzoek doen naar Bruegels werk. Experten komen er onder meer spreken over het textiel in zijn werk, de manier waarop zijn schilderijen ontvangen werden, dendrochronologie, recente restauratiebevindingen, verloren gewaande werken, etc.  Het volledige programma ontdekt u hier.

Bruegel in de Kapellekerk

Uit onderzoek van Toerisme Vlaanderen blijkt dat Vlamingen nog onvoldoende beseffen wat voor toeristische troeven we in huis hebben met Rubens, Bruegel of Van Eyck. Slechts 21% ziet de Vlaamse Meesters als een sterke troef om buitenlandse bezoekers naar ons land te lokken. 

Deze week werd daarom de binnenlandse campagne Vlaamse Meesters. Het zit in onze genen. gelanceerd om ook de Vlamingen zélf ambassadeurs te maken voor onze toeristische bestemming. Want internationale promotie kan pas echt aanslaan als we erin slagen om ook de fierheid voor de Vlaamse Meesters bij de Vlaming zelf op te krikken.

De campagne zal meerdere jaren lopen over heel Vlaanderen met verschillende acties. Deze week was er de aftrap in de Brusselse Kapellekerk, waar Pieter Bruegel de Oude al 450 jaar begraven ligt. Daar komen tien Bruegeliaanse figuren tot leven. Bezoekers kunnen in de kerk op zoek naar de figuurtjes om zo de wereld van Bruegel en de Vlaamse Meesters te ontdekken. Meer info leest u hier.

En er is meer

Er staan nog veel meer initiatieven rond Bruegel op de planning. U leest er alles over in deze brochure. Benieuwd hoe het met uw eigen kennis van de Vlaamse Meesters is gesteld? Doe dan hier de test.

Hoe maakt u het?

Vlaamse Meesters, dat is vakmanschap ten top. Met als titel ‘Hoe maakt u het?’ staat Erfgoeddag op 28 april 2019 helemaal in het teken van zo’n vakmanschap. Zelf deelnemen? Neem dan een kijkje in onze digitale inspiratiebrochure of vraag gratis een papieren versie aan via info@erfgoeddag.be. We organiseren dit najaar ook verschillende inspiratiesessies die u alvast op gang zetten. Dat aanbod ontdekt u in de FARO-kalender

Foto: Pieter Bruegel the Elder, (c. 1525/30 Breugel or Antwerp? – 1569 Brussels) Peasant Dance c. 1568, oak, 113,5 x 164 cm, Kunsthistorisches Museum Vienna, Picture Gallery © KHM-Museumsverband. Via persmap.

Michelle Van Meerhaeghe
erfgoeddag
Erfgoeddag 2019
Conferentie
Opening / lancering