Adriaen Brouwer, meester van emoties

Interieur met luitspeler en zingende vrouw - Adriaen Brouwer

Afgelopen weekend opende in Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen (MOU) een overzichtstentoonstelling over het leven en werk van de 17e-eeuwse Oudenaardse kunstenaar Adriaen Brouwer. Voor de eerste keer zijn de werken van de meester te zien in diens geboortestad Oudenaarde.

Adriaen Brouwer

Adriaen Brouwer was een van de belangrijkste Vlaamse kunstschilders uit de barokperiode. Hij werd omstreeks 1604 geboren in Oudenaarde en kende een kort en turbulent leven. Toch liet hij een indrukwekkend oeuvre na, dat vanuit kunsthistorisch oogpunt van uitzonderlijk belang is. Als overgangsfiguur slaat Brouwer namelijk een brug tussen de 16e-eeuwse Bruegeltraditie en de landschaps- en genretaferelen van de volgende eeuw. De toegankelijkheid en de gelaagdheid van zijn werk maken Brouwer een van de boeiendste kunstenaars van de Lage Landen. Zijn werk hangt in de allergrootste musea. 

De tentoonstelling in het MOU geeft een overzicht van Brouwers oeuvre aan de hand van een vijfentwintigtal eigenhandige Brouwers, aangevuld met werken van kunstenaars uit zijn omgeving. De werken worden verzameld uit verschillende private en publieke collecties verspreid over Europa en de Verenigde Staten, waaronder het Louvre in Parijs, The Metropolitan Museum of Art in New York en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Ondanks zijn roem in eigen tijd geniet Adriaen Brouwer vandaag (nog) niet de bekendheid van tijdgenoten als Rubens of van Dyck. Hij was nochtans zeer getalenteerd en zijn werk was erg gegeerd. Tijdgenoten Rubens en Rembrandt waren fervente verzamelaars. Deze tentoonstelling biedt u de unieke kans om kennis te maken met de veelzijdigheid, de hoge artistieke kwaliteit en het innovatieve karakter van Brouwers kunst. 

Vlaamse Meesters

De heropening van het Museum voor Schone Kunsten, de 450e verjaardag van het overlijden van Bruegel en de restauratie en terugkeer van het Lam Gods naar de Sint-Baafskathedraal maken van de periode 2018-2020 een mooi moment om onze Vlaamse Meesters te (her)ontdekken. De tentoonstelling in Oudenaarde maakt deel uit van een drie jaar durend Vlaamse Meesters-programma rond Rubens, Bruegel en Van Eyck waarmee Toerisme Vlaanderen en zijn partners culturele meerwaardezoekers van over heel de wereld naar Vlaanderen willen brengen. Het volledige programma ontdekt u hier. Een bezoek aan Adriaen Brouwers. Meester van Emoties plannen kan nog tot 16 december. 

Hoe maakt u het?

Vlaamse Meesters, dat is vakmanschap ten top. Met als titel ‘Hoe maakt u het?’ staat Erfgoeddag op 28 april 2019 helemaal in het teken van zo’n vakmanschap. Zelf deelnemen? Neem dan een kijkje in onze digitale inspiratiebrochure of vraag gratis een papieren versie aan via info@erfgoeddag.be. We organiseren dit najaar ook verschillende inspiratiesessies die u alvast op gang zetten. Dat aanbod ontdekt u in de FARO-kalender

Foto: Adriaen Brouwer, Interieur met luitspeler en zingende vrouw. Victoria & Albertmuseum, Londen. Bequeathed by Constantine Alexander Ionides (uit de persmap).

Michelle Van Meerhaeghe