Hoe maakt u het? Aspiratiegids Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt het u? En hoe geven we dat dan door? Voeg aan die vragen nog het suggestieve woordje ‘beter’ toe, en u hebt het thema en de uitdaging van Erfgoeddag 2019 helemaal beet: over vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen (v/x/m) dus. En cultureel erfgoed.

Om u optimaal voor te bereiden op een geslaagde Erfgoeddageditie, ontwikkelden we dit jaar opnieuw een gids boordevol tips en ideeën. Geen inspiratie- maar een aspiratiegids deze keer, want de verwachtingen rond ‘baanbrekend vakmanschap’ in Vlaanderen zijn hoger dan ooit. Denk daarbij aan het programma Vlaamse Meesters en de meester-leerling-trajecten, opgezet door minister Gatz. In de aspiratiegids loodsen we u doorheen uw deelname en formuleren een antwoord op tal van mogelijke vragen. 

TIP! Marc Jacobs en Marianne Vanbellinghen maakten eind vorige eeuw een bibliografie over ambachtsgilden, waarvan de druk en gratis verspreiding door de Vrije Universiteit Brussel werd gefinancierd. Het verscheen ook als afzonderlijk boekje met een inleiding: 'Ambachten in de Zuidelijke Nederlanden (voor 1795). Een bijdrage tot de samenstelling van een bibliografische lijst van studies verschenen in de 19de en 20ste eeuw', in: Oost-Vlaamse Zanten, 74, 1999, p. 185-326. U vindt dit document hier.

Erfgoeddag 2019
Auteur(s)
Marc Jacobs, Tine Vandezande en Michelle Van Meerhaeghe
Jaartal
2018