Wat hebben culinair erfgoed en migratie met elkaar gemeen?
Tijd nemen voor een theeceremonie. De geuren opsnuiven van lekkere kruiden, of van een Ethiopisch koffieritueel. Smaken die voor een thuisgevoel zorgen: zoete lekkernijen tijdens het Suikerfeest, het gerecht kip moambe dat in familiekring wordt gegeten, het gekoesterde familierecept voor Oekraïense varenyky, voor Italiaanse gehaktballen of rijstpap.
Eten + erfgoed = een match!
Wie denkt aan thuis, denkt onvermijdelijk aan eten. Het eten van vandaag, maar ook recepten van vroeger, zoals dat ene gerecht dat niemand beter klaarmaakt dan grootmoeder. Wat we eten en met wie leert ons veel over wie we zijn en waar onze thuis is. Voeding is verweven met de eigen identiteit en afkomst.
Migratie, toerisme en de globale wereldeconomie hebben de voorbije eeuw een belangrijke invloed gehad op wat we vandaag op ons bord krijgen. Door de vermenging van culinaire tradities ontstonden nieuwe klassiekers, denk maar aan de Vlaamse versie van spaghetti bolognese, die in tegenstelling tot de originele Italiaanse veel groenten bevat. Bovendien is eten een sociaal gebeuren. Met wie we eten, voedsel delen, is niet zonder betekenis. Dat schrijft Sven Lefèvre (CAG) in zijn inleiding over 'Culinair erfgoed en tradities' in de inspiratiebrochure van Erfgoeddag.
Culinair erfgoed en migratie
Op de Inspiratiedag Migratie duiken we tijdens een van de namiddagsessies dan ook verder in dit thema samen met Greet Draye en Sven Lefèvre van CAG. Tijdens de sessie over culinair erfgoed ontdekken we mogelijkheden van activiteiten over culinair erfgoed in de context van migratie, aan de hand van verschillende voorbeelden.
U komt toch ook?
Deelnemen doet u gratis. Inschrijven kan via de FARO-kalender. Geniet u die dag ook mee van een Ethiopische koffieceremonie?
Foto: Ethiopische koffieceremonie © Sarah Kaerts, 2020. Werkplaats immaterieel erfgoed