Wandelen voor vluchtelingen

Refugee Walk

De Refugee Walk op 30 september in Mechelen is een tocht van 40 km waarmee Vluchtelingenwerk Vlaanderen deelnemers uitdaagt in de voetsporen van vluchtelingen te treden. Wie mee stapt, zamelt geld in voor vluchtelingen en asielzoekers. Maar de Refugee Walk is meer dan een sportieve inzamelactie. Tijdens de wandeling stappen er vluchtelingen mee, deel je verhalen en kilometers, en leer je elkaar ook beter kennen bij eten en muziek uit de hele wereld. 

Wereldwijd waren nog nooit zo veel mensen op de vlucht voor geweld, oorlog en vervolging. Vaak zijn ze wekenlang te voet onderweg, op zoek naar een nieuwe, veilige thuis. Wandel mee met de Refugee Walk en toon je solidariteit met mensen op de vlucht.

De Refugee Walk, dat is…

 • Wandelen in de voetsporen van mensen op de vlucht
 • Een unieke tocht van 40 km afleggen met een team
 • Je laten sponsoren door vrienden, familie, collega's of sympathisanten
 • Geld inzamelen voor mensen op de vlucht
 • Mensen bij elkaar brengen, stereotypen doorbreken en bruggen bouwen
 • Delen van ontmoetingen, verhalen, muziek en eten uit alle hoeken van de wereld
 • Een onvergetelijke dag beleven in goed gezelschap

Elke kilometer telt 

Tijdens de Refugee Walk zamel je geld in voor mensen op vlucht. Daarmee kan Vluchtelingenwerk Vlaanderen asielzoekers en vluchtelingen opvangen, informeren, ondersteunen en hun rechten blijven verdedigen.

 • Met 30 euro kan een vrijwilliger een erkend vluchteling een dag begeleiden bij de zoektocht naar een school, woonst of werkplek.
 • Met 60 euro geef je 20 asielzoekers en vluchtelingen informatie op maat en een kom soep in ons Startpunt. Zo geef je mensen die net in België aankomen, een warm welkom. 
 • Met 100 euro kan een medewerker van onze Vluchtelingen Infolijn een jurist ondersteunen bij het stofferen van een dossier van een vluchteling. 

Ambassadeurs

Bert Gabriëls, die we nu vooral kennen als komiek, werkte vroeger als jurist voor verschillende instanties die zich inzetten voor de rechten van vluchtelingen of minderheden. Hij becommentarieerde de verblijfswetgeving en is voogd van een tiental niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Zijn voorstellingen ‘gelukzoeker’ en ‘op drift’ raken ook aan het vluchtelingenthema. In de laatste wil hij migratie, integratie en de vluchtelingenproblematiek op een luchtige manier bespreken.

Mohamad Jarkas woont sinds 2015 in Mechelen en stapt in september voor de tweede keer mee met de Refugee Walk. Drie jaar geleden vluchtte hij uit Aleppo en zwom hij vanuit Turkije naar Griekenland. In Syrië studeerde hij filosofie en was hij een topscheidsrechter in de professionele league. Hier moest hij helemaal opnieuw beginnen. Hij leerde de taal, zet zich als sociaal werker in voor de integratie van nieuwkomers, fluit voetbalmatchen in provinciale en start deze zomer met een opleiding.

Doet u mee?

Samen wandelen we 40 km op zondag 30 september 2018 in regio Mechelen. De start is voorzien om 9u, de finish rond 19u in de Nekkerhal. Inschrijven kan via deze link. 

 • Een team telt 1 tot 6 stappers, elk team heeft een kapitein
 • Deelname per persoon bedraagt 30 euro (gratis voor vluchtelingen en asielzoekers)
 • Minimum in te zamelen bedrag per stapper is 100 euro
 • Wandeltocht, rustpunten, lunch en verzekering zijn inbegrepen in de deelnameprijs

Via de website van Refugee Walk vindt u alle info. Met vragen en opmerkingen kan u terecht op dit e-mailadres: info@refugeewalk.be. Onder #refugeewalk kan hen op Facebook en Instagram volgen.

Over Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich in voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Zij doen dit samen met een dertigtal lidorganisaties en heel wat enthousiaste vrijwilligers. Zo verhogen ze de druk op het beleid en sensibiliseren ze het ruime publiek. Vluchtelingenwerk Vlaanderen werkt aan kwalitatieve opvang en is actief rond integratie. Ze ondersteunen iedereen die asielzoekers en vluchtelingen bijstaat.

Katrijn Dhamers