Traag kijken op Slow Art Day

Slow Art Day

Op Slow Art Day bekijken mensen doorgaans één kunstobject, op een trage manier dus, en ontdekken zo veel meer diepe lagen van het kunstwerk. U hoeft zelfs helemaal geen kunstexpert te zijn om te kijken, te ervaren en uw observaties te delen met anderen.

Slow Art Day wordt telkens in de lente georganiseerd, dit jaar op 14 april. Over de hele wereld nemen verschillende musea deel en krijgen bezoekers de kans om op een trage manier van kunst te genieten. Daar zijn verschillende manieren voor. Voor sommige musea betekent dit één uur stilstaan bij één kunstwerk. Andere bekijken bijvoorbeeld vijf kunstwerken gedurende telkens tien minuten, waarna de bezoekers hun ervaringen delen.

Sinds 2010, de start van Slow Art Day, werden al meer dan 1.200 activiteiten georganiseerd, op zeker 700 locaties, over de hele wereld, zelfs op Antarctica. Ook in Vlaanderen/Brussel is er een enthousiaste deelname.

In Antwerpen

Red Star Line Museum
Het komen en gaan van landverhuizers is voor vele kunstenaars een bron van artistieke inspiratie geweest. Tijdens Slow Art Day zoomt u in op de schilderijen Landverhuizers van Eugène Laermans en Belgische Landverhuizers van Louis van Engelen. Voorkennis is niet nodig, een open blik is genoeg. U zal verbaasd staan over wat u zelf kan ontdekken.

Fotomuseum
Tijdens Slow Art Day kan u het gloednieuwe aanbod Slow Focus uittesten. Vertrekkend vanuit de Visual Thinking Strategies (VTS) nodigt het Fotomuseum u uit om gedurende een sessie van 45 minuten samen in te zoomen op één foto. Laat u daarbij inspireren door principes uit de mindfulness, yoga, westerse en oosterse filosofie. Inschrijven op voorhand hoeft niet.

Sint-Pauluskerk
In woord en beeld ontdekt u De bewening van het Zonnekind van Kristo, een prachtig beeldje dat sinds enkele maanden staat opgesteld in de kruiswegkapel. Als extra bonus zal de kunstenaar zelf het werk duiden en de context verklaren.

M HKA
In het M HKA kan u terecht voor een gezamenlijke sessie traag film kijken, ingeleid door Anne-Mie Van Kerckhoven. Wie graag traag de handen uit de mouwen steekt, kan zeven uur lang tekenen in de ronde zaal. In het auditorium presenteren masterstudenten in première hun blik op traagheid. En wist u dat een museumbezoeker gemiddeld slechts zeventien seconden naar een kunstwerk kijkt? In de rondleidingen zoekt het M HKA diepgang en focust het maar liefst 45 minuten op één werk.

In Brugge

Arentshuis – Groeningemuseum - Sint-Janshospitaal
Maak uw keuze uit een Slow Art Talk in het Groeningemuseum, het Sint-Janshospitaal en het Arentshuis (collectiepresentatie Gruuthuse in galant gezelschap).

In Brussel

BOZAR
Op Slow Art Day doet een gids van BOZAR u stilstaan bij enkele hoogtepunten uit de tentoonstelling Spanish Still Life en krijgt u de tijd om schilderijen van Cotán, Goya, Picasso en Dalí te ‘savoureren’. 

Katrijn Dhamers