Oorlogserfgoed brengt jongeren van diverse origines samen

Memorydate

Jongeren van diverse origine ontmoetten elkaar het voorbije jaar op een herinneringsplek uit Wereldoorlog I. De Cel Oorlog en Vrede van de Provincie West-Vlaanderen dacht de methodiek uit om de kritische zin van jongeren aan te wakkeren en onverschilligheid tegen te gaan. Door het verleden te leren kennen, leren de jongeren ook nadenken over vandaag en de toekomst.

Vijf erfgoedorganisaties - In Flanders Fields Museum, Memorial Museum Passchendaele 1917, Museum aan de IJzer, Talbot House en Westfront Nieuwpoort - schaarden zich mee achter het project Memorydate. Zij ervoeren immers ook de nood om het actuele debat rond diversiteit mee te helpen sturen. De traumatische herinnering aan WOI en de herinneringsplekken als laatste getuigen bleken de goede kapstokken om jongeren ook over samenleven vandaag te laten nadenken.

Op elke herinneringsplek stond een thema centraal. In Talbot House ging het over de vraag Wat is thuis? In het Museum aan de IJzer over actie voeren, in het Memorial Museum Passchendaele 1917 over sport en groepsgevoelen, in In Flanders Fields Museum over tradities en feesten en in Westfront Nieuwpoort over kunst in tijden van oorlog. Na allerlei kennismakingsspelletjes doken de jongeren in het erfgoed en gingen ze met elkaar het gesprek aan. Over deze ontmoetingen werden ontroerende filmpjes gemaakt die u kan bekijken op de website van WOI in de klas

Alle informatie, zoals context, doelstellingen, methodieken (spelletjes, erfgoedopdrachten, ontmoetingen), werd ook gebundeld in een toegankelijke handleiding, zodat ook andere klasgroepen een memorydate kunnen organiseren op de herinneringsplekken. 

Met Memorydate breidt de Provincie West-Vlaanderen een vervolg aan het reeds uitgebreide educatieve aanbod omtrent de herinnering van WOI. Meer informatie over het gehele educatieve aanbod is te vinden op de educatieve pagina omtrent WOI van de Provincie West-Vlaanderen.

Katrijn Dhamers
anderstalig
OKAN
vluchteling