Nieuwe opportuniteiten voor de erfgoedsector omtrent inburgering?

2011 wordt het jaar van toenadering tussen inburgering en erfgoed, althans volgens Vlaams minister van Inburgering Bourgeois. In zijn beleidsbrief Inburgering en Integratie 2010-2011 lezen we: "Als minister bevoegd voor inburgering streef ik er vooral naar om erfgoedparticipatie onderdeel te laten worden van een volwaardig inburgerings- en integratiebeleid …. Cultuurparticipatie heeft immers een positieve impact op onder meer persoonlijke ontwikkeling, sociale cohesie, gemeenschapsvorming, zelfdeterminatie en lokale identiteit. Cultuurparticipatie, zo ook erfgoedparticipatie, speelt een belangrijke rol in het integratieproces in de Vlaamse samenleving. Conform de bepalingen in de Conventie van Faro wil ik de erfgoedparticipatie bevorderen bij de diverse sociale en culturele bevolkingsgroepen. Als minister bevoegd voor inburgering streef ik er vooral naar om erfgoedparticipatie onderdeel te laten worden van een volwaardig inburgerings- en integratiebeleid.

De nieuwe erfgoedorganisatie (een fusie van Erfgoed Vlaanderen, Forum voor Erfgoedverenigingen en Openmonumentendag) die in 2011 zal worden gerealiseerd, is een uitgelezen kans om nieuwe Vlamingen nauwer te betrekken bij ons onroerend erfgoed. Na een reeds goed uitgebouwde jongerenwerking in de schoot van Openmonumentendag, zal de nieuwe erfgoedorganisatie streven naar een gerichte ontsluiting van ons erfgoed die participatie van nieuwe Vlamingen maximaal mogelijk maakt en zelfs bevordert. Het bereiken van nieuwe Vlamingen zal een expliciete doelstelling zijn voor de nieuwe erfgoedorganisatie."

Wie wil weten welke integratiecentra in zijn of haar buurt actief zijn, kan deze opzoeken op de website van het Steunpunt Migratie-Integratie.

Lees meer in de beleidsbrief op p. 21.

Katrijn Dhamers