Mindfulness en slow focus: opname webinar en filmpje nu online

Mindfulness

Trager en bewuster kijken naar museale kunstvoorwerpen om zo meer en diepere lagen te ontdekken, dat is in een notendop het opzet van Slow Art Day. Sinds 2014 doen ook in Vlaanderen en Brussel verschillende musea mee aan dit jaarlijks terugkerende evenement. Het enthousiasme van de Vlaamse en Brusselse deelnemers was voor de organisator van Slow Art Day meteen een prachtige aanleiding om FARO en het Fotomuseum-FOMU uit te nodigen voor een webinar.

Op 12 september deelden beide organisaties hun ervaringen met Slow Art Day, en in het bijzonder met slow focus en mindfulness in het museum. Over dat thema lopen er momenteel namelijk heel wat boeiende trajecten, zoals ‘Slow Focus'. Voor dit initiatief inspireert het Fotomuseum-FOMU zich op technieken zoals VTS (Visual Thinking Strategies), yoga, meditatietechnieken en mindfulness om bezoekers even tot rust te laten komen. Bovendien organiseerden verschillende musea samen met FARO in mei enkele workshops over mindfulness.

De feedback uit deze bijeenkomsten werd gebundeld en gedeeld tijdens dit webinar, waaraan experten uit verschillende landen participeerden. De opname van dit webinar kan u nu bekijken, samen met een filmpje over hetzelfde onderwerp.


Als scoop werd een filmpje getoond dat werd opgenomen tijdens de workshop Mindfulness en slow focus in het Fotomuseum-FOMU. Hierin wordt uitgelegd wat mindfulness is en wat de waarde ervan kan zijn voor museale begeleiders en bezoekers. Greet Wuyts van het Museum Kunst en Geschiedenis (Brussel) vertelt over de waarde van mindfulness in het museum voor kwetsbare groepen. En Tinne Langens van het Fotomuseum-FOMU licht verder toe waarom een slow-focusaanbod werd ontwikkeld en welke activiteiten eronder vallen.

Bekijk het filmpje hier in een Nederlandstalige versie. De Engelstalige (ondertitels) versie vindt u hier.


Foto: (c) FARO

Katrijn Dhamers