Kerkwerk Multicultureel Samenleven op zoek naar ‘de andere verbeeld’

'De andere verbeeld - verbeeld gevaar (Turken, Joden, ketters, protestanten, zwarten en katholieken in de religieuze kunst)' is een erfgoedproject van Kerkwerk Multicultureel Samenleven vzw (KMS). Zij onderzoeken de beeldvorming in religieuze kunst en duiken daarvoor in Vlaamse kerken en andere religieuze gebouwen, musea en archieven. Momenteel doen ze een oproep aan de erfgoedgemeenschap om kunstvoorwerpen (schilderijen, beelden, tekeningen, etsen, enz.) te suggereren waarop ‘de andere’ negatief of positief wordt voorgesteld.

Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met personen uit een andere cultuur, religie of levensbeschouwing. Zij worden dikwijls ervaren als ‘de andere’. Aan die ‘andere’ worden dan bepaalde eigenschappen toegekend die vaak contrasteren met die van de ‘eigen’ groep. Ook in een christelijke context werd ‘de andere’ meermaals afgebeeld: soms vijandig, soms bijzonder positief. De beeldvorming van ‘de andere’ werd sterk bepaald door de religieuze en politieke context waarin het kunstwerk is ontstaan. Ondertussen is de religieuze en politieke achtergrond meermaals veranderd. Maar: is het beeld van ‘de andere’ ook mee geëvolueerd?

'De andere verbeeld - verbeeld gevaar' wil een inleiding bieden op Westerse beeldvorming en op het ganse ‘beeldvormingsapparaat’. Vroeger was dat vaak de Kerk, al dan niet in samenwerking met de politiek. Vandaag zijn de media alomtegenwoordig. Vaak rapporteren ze vanuit een wij/zij-denken en werken zo bepaalde stereotypen in de hand.

In de komende maanden/jaren zal KMS enkele ontsluitingsprojecten uitwerken, zoals alternatieve erfgoedroutes, een rondreizende tentoonstelling en een interactieve website. Ondertussen wil KMS zoveel mogelijk relevante voorbeelden bestuderen en inventariseren.

Meer informatie bij Karen Wyckmans, tel, +32 (0)2 502 11 28, karen@kms.be

Download de folder (recto / verso)

Katrijn Dhamers