Does sex matter?

Louise De Hem - De Zwarte Kat

Musea in binnen- en buitenland en tentoonstellingen focussen steeds vaker op vrouwelijke kunstenaars. Maar ondanks deze tendens blijven vrouwen tot op de dag van vandaag schromelijk ondervertegenwoordigd in publieke collecties. Dezelfde afwezigheid merken we in de canon van de kunstgeschiedenis. Bovendien verdienen vrouwen nog steeds minder bij kunstverkoop dan hun mannelijke collega’s.

Hoe kan dat en wat doen we eraan? Op die centrale vragen willen we op 8 maart een antwoord vinden tijdens de studiedag Does sex matter? Studiedag vrouwelijke kunstenaars en genderdiversiteit in musea en de kunstwereld.

Wat kunt u verwachten? 

Aan de hand van lezingen, panelgesprekken met actuele spelers uit de kunstsector en interviews, duiken we in het thema van de dag. 

  • In de voormiddag focussen we op ‘vrouwelijke kunst in musea’. Hoe kan een museum de aandacht hiervoor verhogen? En wat als de collectie maar weinig vrouwelijke kunstenaars telt? Waar ligt de nadruk op en welke woordenschat is gepast? 
  • In de namiddag trekken we het thema verder open en onderzoeken we samen de interactie tussen genderdiversiteit en kunst. Rond 1900 leeft nog sterk het idee dat vrouwen minder creatief en vernieuwend zijn. Ze leggen meer emotionaliteit in hun werk, zo wordt gezegd. Vandaag weten we gelukkig beter. Tegelijk is gender(diversiteit) anno 2023 een thema waarmee veel kunstenaars aan de slag gaan in hun werk. Genderdiversiteit is niet langer een ‘belemmering’, maar een bron van inspiratie. 

Doelgroep: erfgoedwerkers met interesse in de presentatie en de omgang met het thema vrouwelijke kunstenaars, gender en kunst. 

Deze studiedag wordt georganiseerd door Yper Museum, CC De Steiger Menen, Mu.ZEE, en FARO. In 2022-2023 stonden en staan er in West-Vlaanderen niet minder dan drie tentoonstellingen gepland met kunst van vrouwen die rond 1900 actief waren. (Yper Museum: Louise De Hem, CC De Steiger: Yvonne Serruys, Mu.ZEE: Anna Boch).

Inschrijven kan via de FARO-kalender. Daar vindt u ook een gedetailleerd programma-overzicht. 

Foto: De Zwarte Kat, Louise De Hem. Collectie: Yper Museum

Katrijn Dhamers