Buurtbewoners met elkaar verbinden op Erfgoeddag
Welke verhalen, herinneringen en betekenissen verbinden inwoners met hun buurt? Een mentale kaart uittekenen − ook wel mapping genoemd − geeft inzicht in hoe een buurt beleefd wordt en wat mensen er belangrijk vinden. En zo heeft u meteen een ideale methodiek voor een activiteit op Erfgoeddag.
Een subjectieve kaart maken is een fijne bezigheid die veel verhalen losmaakt. Dat vindt ook FARO-collega Jacqueline van Leeuwen: "Het werkt vaak verbindend en kan heel wat nieuwe ideeën opleveren voor een Erfgoeddag-project. Het resultaat is visueel en u kunt het op verschillende manieren delen".
Hoe gaat u aan de slag met mapping?
In Jacquelines artikel 'Maak een subjectieve kaart van de buurt' in de inspiratiebrochure Erfgoeddag leest u meer over hoe u te werk kunt gaan:
- Welke vragen kunt u stellen aan mensen over hun buurt?
Denk bijvoorbeeld aan belangrijke punten in of bijzondere eigenschappen van de buurt, plekken die naar specifieke thema’s verwijzen.
- Hoe begint u eraan?
Wanneer kunt u buurtbewoners ontmoeten en uitnodigen? Bevraagt u mensen individueel of in groep? Werkt u met een voorgetekende kaart, zodat u nadien de kaarten kunt vergelijken, met lege bladen of met vereenvoudigde kaarten?
- Welk materiaal heeft u nodig?
Afhankelijk van de aanpak kiest u voor een meer technische of eerder creatieve benadering. Werk bijvoorbeeld met post-itpijlen op een kaart, emoticons of stickers, kleurcodes, collages enzoverder.
Wat doet u uiteindelijk op Erfgoeddag?
De getekende, gekleurde en beplakte kaarten zijn al een mooi visueel resultaat. De inhoud kunt u perfect verder delen. De mogelijkheden daarvoor zijn eindeloos: denk bijvoorbeeld aan een wandeling langs de verschillende locaties, een workshop om verhalen te verzamelen, een gezamenlijke kaart ...
Schrijf u in voor de Inspiratiedag Migratie op 19 oktober
Interesse in hoe u een Erfgoeddag-activiteit kunt opzetten die mapping en migratie samenbrengt? Tijdens de Inspiratiedag Migratie van 19 oktober maakt u in een sessie verder kennis met de mogelijkheden. Schrijf nu nog in voor deze gratis studiedag.
Neem ook hier een kijkje
- Jacqueline van Leeuwen, 'Erfgoed op de kaart zetten. Mental mapping als methode om erfgoedgemeenschappen te laten vertellen' in: faro | tijdschrift over cultureel erfgoed, 7(2014)3, pp 20-28.
- Mental mapping: inspirerende voorbeelden en achtergronden
Foto: Verhalen lezen en beluisteren (CLT, Leuven) © FARO