Bekijk 'White Balls on Walls' nu in het FOMU

White Balls on Walls. Een film door Sarah Vos

De film White Balls on Walls geeft een inkijk in de werking van het Stedelijk Museum. 

In de Nederlandse cultuursector klinkt de roep naar meer diversiteit luid en duidelijk. Zo ook bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. En hoe graag ook het museum diverser wil worden, het botst daarbij tegen allerlei obstakels aan.

De film White Balls on Walls werpt een blik achter de schermen van het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 2019 begint regisseur Sarah Vos deze documentaire te filmen. Op dat moment is zo’n 90% van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vindt directeur Rein Wolfs. Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand.

Het is dapper dat het Stedelijk een camera achter de schermen toeliet bij dit proces dat ongemakkelijke en schurende vragen oproept.

  • Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen?
  • Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken?
  • En hoe ga je om met bezoekers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemen?

FOMU organiseert i.s.m. FARO op 30 mei in de namiddag een screening van de documentaire White Balls on Walls van Sarah Vos. Na de screening gaan o.a. museumdirecteurs Kaat Debo (MoMu), Dominique Savelkoul (Mu.Zee) en Olga Van Oost (FARO) in gesprek.

Inschrijven kan via deze link naar het FOMU.

Lees ook de blog van Olga Van Oost: Documentaire kleedt het Stedelijk Museum uit.

Katrijn Dhamers