Vernieuwde website Bibliopolis

Bibliopolis

De website Bibliopolis is de elektronische nationale geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland. Het is een wetenschappelijk, interactief informatiesysteem waarmee onderzoekers zicht krijgen op de stand van het boekwetenschappelijk onderzoek en tevens toegang hebben tot documentatiemateriaal. In Bibliopolis zijn diverse informatiesystemen samengebracht. Het betreft databases van de afdeling Bijzondere Collecties van de Koninklijke Bibliotheek, de Vakgroep Nederlands van de Universiteit Leiden, de Bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak en individuele personen.

Onlangs werd de website, die onderhouden wordt door de Koninklijke Bibliotheek, volledig vernieuwd, waardoor de performance en snelheid sterk zijn toegenomen. Nu deze technische slag gemaakt is, is het ook eenvoudiger om de inhoud van Bibliopolis geregeld aan te passen. Op de homepage valt meteen de presentatie van het boekhistorische nieuws op. Dit verzamelt en presenteert Bibliopolis in samenwerking met de Nederlandse Boekhistorische Vereniging en de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

Ook inhoudelijk is er veel vernieuwd. Het onderdeel Studies is geactualiseerd; de Beeldbank is uitgebreid en binnenkort zullen daarin ook video's te vinden zijn; het onderdeel Veilingen is uitgebreid met onderzoeksresultaten van wetenschappers en binnen de rubriek Personen zijn betere zoekmogelijkheden gemaakt. Ten slotte zijn alle onderdelen geactualiseerd en hebben de auteurs de teksten van het Handboek aangepast aan de huidige stand van de wetenschap.

Bibliopolis is ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met de universiteiten van Amsterdam, Leiden, Nijmegen en Utrecht en de Nederlandse Boekhistorische Vereniging. Het systeem, inclusief de onderliggende database en de bijbehorende zoekfaciliteiten, wordt onderhouden door de Koninklijke Bibliotheek.

Bron: Bibliopolis

Meer info: bibliopolis@kb.nl of marieke.vandelft@kb.nl


Jeroen Walterus